Румънците масово нарушават ограниченията за скорост в България

12870
Румънците масово нарушават ограниченията за скорост в България
Снимка: БГНЕС

Румънските шофьори масово превишават скоростта и нарушават забраната за изпреварване, но пък за разлика от българите, слагат колани и спират на пешеходни пътеки. Това са констатациите от работата на съвместните българо-румънски полицейски екипи в граничния район Русе-Гюргево, които за поредна година ще следят за безопасността на движението през активния летен сезон.

Подобни съвместни патрули има още в районите Видин-Калафат, Добрич-Негру вода и Силистра-Кълъраш, предава БГНЕС.

При проверките ще се следи за скоростта и нарушения, свързани с изпреварването, проверка на документите, тяхната изрядност и валидност, както и за наличието на застраховка "Гражданска отговорност", обясни началникът на сектор "Пътна полиция"-Русе главен инспектор Румен Кръстев. Участието в екипите е на реципрочен принцип – български полицай присъства в Гюргево, а негов румънски колега е в Русе.

"Това, което е важно да се знае, е, че колегата, от Румъния има статут на наблюдател в България. При констатиране на нарушение той не взема отношение, правоприлагането е изцяло от нашите служители. По същия начин стоят нещата и от румънска страна. Опитът показва, че това е един позитивен метод, тъй като благодарение на румънските служители, при констатиране на нарушение и разясняване на водач-румънец, нарушителят е по-склонен да го разбере и възраженията са по-малко при такива ситуации", коментира Румен Кръстев.

Тъй като движението на румънски автомобили у нас е най-интензивно в петък и неделя, съвместните проверки ще се извършват главно през уикенда.

За мир на пътя: Настрадин Ходжа е бил децата преди да счупят стомната

Много малко са специалистите по безопасност на пътя, които могат да дават конкретни предложения. Нека всеки да си знае мястото, призова...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе