X
 
 

Русенци честваха 111 години от независимостта на България

1025 0
photo of Русенци честваха 111 години от независимостта на България
Снимка: Община Русе
На 22 септември 1908 г. България се появява на политическата карта на света като свободна и независима държава! Княз Фердинанд, васален монарх на Османската империя и управляващ Княжество България, прочита подписания от него и от правителството на Александър Малинов манифест за обявяване на независимостта в църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в старата ни столица Велико Търново.

Оръдия за свободни хора

Площад “Таксим”, вчера. Дъждът е толкова ситен, че мокри като порой. Със Синан бързаме и в движение снимам. Шегувам се, че ...

Днес, в Русе се проведе тържествена церемония по полагане на венци и цветя в чест на 111-годишнината от обявяването на Независимостта на България. Денят е обявен за официален празник с решение на Народното събрание от 10 септември 1998 г.

На събитието присъстваха зам. областният управител на Област Русе Валентин Колев, зам.-кметът по Европейско развитие в Община Русе д-р Страхил Карапчански, председателят на ОбС – Русе и ректор на РУ „Ангел Кънчев“ чл.-кор. проф. д.т.н. Христо Белоев, вицеконсулът на Руската федерация в Русе Иван Пивоварчук, народни представители, общински съветници, представители от различни институции, граждани и гости на града.

Церемонията се проведе пред Паметника на свободата, където беше строен почетен караул, благодарствен молебен в чест на Независимостта на България отслужиха Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия. Тържествената музика изпълняваше Общинският духов оркестър с диригент Димчо Рубчев.

От гара Две могили до картата на Европа - 111 г. независима България

Нощта срещу 22 септември 1908 г. Българският министър-председател Александър Малинов посреща княз Фердинанд I на яхтата „Хан Крум...

Празнично слово произнесе областният управител на област Русе Галин Григоров. Водещ на събитието беше актьорът от драматичен театър „Сава Огнянов“ Венцислав Петков“. Граждани положиха цветя на паметника в края на церемонията.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители