Русенци почетоха Деня на Свети Георги и празника на родния си град

1393
Русенци почетоха Деня на Свети Георги и празника на родния си град
Снимка: actualno.com/Юрий Илиев

На 6 май, Гергьовден жителите на Русе отпразнуваха Деня на воинската храброст и празника на крайдунавския град.

Светлият ден започна със Света литургия в храма „Свети Георги“, отслужена от Митрополит Наум и свещеници. По-късно пред Доходното здание се състоя Празничен концерт на русенски деца, с участието на изпълнители и състави при Общински детски център за култура и изкуство – Русе. На няколко места в центъра на града възпитаници на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“ Русе изпълниха емблематични произведения от класическата музика.

Пред Паметника на загиналите в Сръбско-българската война се проведе тържествена церемония по поднасяне на венци и цветя и благодарствен молебен, отслужен от свещеници от Русенската митрополия. Строена бе почетната рота на Русенския гарнизон, а Общинският духов оркестър свири празнични маршове.

"Безброй са победите, безчет са примерите на героизъм, записани в съкровищницата на бойната ни слава - символ на несломимите ни воля и дух. На нас се пада отговорната задача да съхраняваме и предаваме подвига на идните поколения. Нека отдадем почит и на двамата русенски кандидат-офицери - Антон Петров и Валентин Донев, геройски загинали при изпълнение на съюзнически мисии в Ирак“, каза в словото си областният управител на Русе Галин Григоров.

"Ние имаме отличният пример на един удивителен водач, на един светец, който ни води в битки. Защото с добри водачи можем да постигнем много, но не можем да променим града си, ако не даваме всичко от себе си. Когато всеки един от нас - специалист в съответната област, покаже това, което може по най-добрия начин, ще спечелим всички заедно. Само когато ние сами се харесваме и даваме най-доброто от себе си, тогава ще получим и истинското признание на хората около нас“, каза в пламенното си слово директорът на РИМ – Русе проф. Николай Ненов. Митрополит Наум и свещеници отслужиха заупокойна молитва за загиналите за отечеството и благодарствен молебен.

На празничния коктейл, организиран от Община Русе, присъстваха посланиците на знанието, деятели на образованието, общински съветници, медии, културни институти и почетните граждани на Русе през годините.

„Всички сме свидетели на това как през годините Русе променя своя облик и върви все по-устремено по пътя на европейското си развитие. Гордеем се с уверените крачки, които правим по пътя напред. Днес, на 6 май, Русе чества деня на своя светец-покровител Свети Георги Победоносец. Той символизира храбростта и вярата и точно тези добродетели, които са ни съхранили и водили. Днес съм щастлив, че по този хубав повод виждам всеотдайни, будни и устремени хора, които символизират свободния дух на нашия град и за мен е чест да ви приветствам. Пожелавам Ви здраве, много успехи и мотивация за покоряване на нови върхове. Бъдете устремени и самоуверени, защото заедно градим по-доброто бъдеще на нашия град“, посочи в словото си кметът Стоилов.

За празничното настроение допринесоха талантливите Марина Петрова и Михаил Петров от вокална студия „Слънчеви ноти“ с ръководител Наталия Константинова, Магдалена Тодорова от вокално студио „Икономов“ с ръководител Вили Икономов, както и възпитаниците на музикалния педагог Доротея Бальовска и вокална група „Приста“ към Общински младежки дом Русе. Всеки от присъстващите (в т.ч. и кореспондентът на Actualno.com) имаше възможност да формулира кратко послание върху Таблица на познанието, която изобразяваше по интересен начин всички химични елементи, всеки от които бе свързан с определено понятие и символика. С резолюция на ООН 2019 г. е обявена за година на Менделеевата таблица, във връзка със 150 години от нейното създаване. През годините деятели от различни сфери на науката са разглеждали периодичната система в различни аспекти и са откривали не само връзката между химичните елементи, а и неоспоримото им място в общата хармония на Земята.

Празникът завърши с концерт-спектакъла „Children in time“ - с участието на Русенска филхармония, Николо Коцев и група „Кикимора“ в Доходното здание.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от РУСЕ:

Мъже нахлуха в училище в Русе, удариха шамар на 13-годишен

Почти навреме: Читателка върна книги на библиотеката в Русе 50 години по-късно

Пропадна земна маса до училище в Русе: Какво казват от ВиК?

Мижав интерес към втория етап от санирането в Русе

Пожарът в операта в Русе: При гасенето сградата е потънала - докъде е ремонтът? (СНИМКИ)

Мъж си направи незаконен котел за парно, обгазява съседите си

Откриват консулство на Република Молдова в Русе (СНИМКИ)

Температурен рекорд за сезона е отчетен в Русе

Скандал завърши с убийство в Русенско

Колко ученици в Русе употребяват наркотици: Данни от проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Русе