Мориконе: Музиката е такава, каквато аз я искам

64017
Мориконе: Музиката е такава, каквато аз я искам
Снимка: БГНЕС

Маестро Енио Мориконе присъства на специалната пресконференция в музикалното училище "Л.Пипков", съобщава БГНЕС.

Музиката прилича донякъде на един луксозен ластик, който може да се разтяга в различни посоки, може да се адаптира в зависимост от изискванията за размери. С тези думи започна Маестрото.

Пресконференция с Маестро Енио Мориконе

Днес Енио Мориконе присъства на пресконференция в Музикално училище със Стела Неделчева и Васил Димитров – изпълнителен директор ...

Фактът, че аз дирижирам създадената от мен музика е едно допълнително послание към публиката: Знайте, че музиката е такава, каквато аз я искам, заяви Маестро Мориконе.

Аз пиша абсолютна музика, която наричам музика за музикално образовани хора, каза в София Мориконе. Той призна, че идвал в българската столица и преди, работил е тук по 4-5 филма, познава добре града ни. "Фактът, че не бях получавал покана да изнеса концерт в София досега малко ме огорчаваше, но ето че поканата пристигна", призна Маестрото.

Създаването на музика е много сложно изкуство, композиторът първо претворява музиката в главата си на хартия, а след това дирижира и оркестър. Маестро Мориконе има честта да твори през два века: "Да, наистина, роден съм, живял съм и съм творил в два века, както и много други. Това не е качество, с което трябва да се хвалим", каза с усмивка Мориконе. Компонентите на промяната са твърде много, признава той. Бяхме повлияни от новостите – всички нови компоненти се отразиха и в писането на филмовата музика, разказа Мориконе. Бидейки запознат с всички новости обаче маестро Мориконе призна, че обича по-простата, обикновена, тонално издържана и хармонична линия на произведенията, тъй като тя може да бъде допълнително обогатена.

"Когато пиша музика за филм, аз мисля за самия филм, персонажите идват по-късно. Мисля за филма като цяло, музиката трябва да илюстрира филмовата история".

Усещането да получиш Оскар е хубаво. Получавал съм и много други награди, но всички споменават Оскар, може би заради голямата реклама. Всички награди са важни, каза Маестро Мориконе. Според него едни от най-значимите отличия са връчваните му в годините от различните президенти на Италия отличия. Ден след концерта му в София, Маестро Мориконе ще бъде отличен с "Доктор Хонорис Кауза" на Нов Български университет.

5 дни до грандиозния концерт на Енио Мориконе

Подготовката за събитието е по-завладяваща от треска за злато! Останаха само 5 дни до големия спектакъл! Музикантите стартират репетиц...

На въпрос откъде черпи енергията да твори, 86-годишният Мориконе с усмивка заяви: "Аз наистина съм млад. Аз съм над 85 години, но не ги чувствам. Докато чувствам страстта ще пиша музика", заяви Енио Мориконе.

На свиканата в 9.00 часа сутринта пресконференция в Музикалното училище големият композитор разказа тайната на успеха с простичкото изречение: Сутрин ставам в 4 часа, лягам не по-късно от 22 часа, правя гимнастика вкъщи, отивам за вестник и започвам да композирам.

За Виктор Чучков класикът сподели, че му е много скъп приятел. "Той свири великолепно. Той е пианист на много високо ниво, а като човек е почтен и добър", каза Мориконе.

Утре публиката ще чуе оригиналната оркестрация, която е била направена навремето за всяка една категория филмова музика. Една от пиесите, включени в концертната програма, включва и изпълнение на кавал от Теодосий Спасов. Ще чуем и няколко музикални пиеси, нечувани досега от българска публика, загатна Мориконе.

Концертът на Енио Морконе в София е на 10 декември от 20.00 часа в зала "Арена Армеец". Редом до великия италиански композитор ще е Теодосий Спасов и оркестъра на "Класик ФМ".

Точно 11 дни до големия концерт на Маестро Мориконе в София

Специално за концерта на Маестро Мориконе организаторите от "Ивент Зона" правят поръчка за най-добрата професионална техника от Италия ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Сцена