X
 
 

Новата Мария Калас - Елина Гаранча с концерт у нас

2036 0
photo of Новата Мария Калас - Елина Гаранча с концерт у нас
Снимка: Gregor Hohenberg/DG
Някои наричат Елина Гаранча новата Калас. Сравнение, което сами можем да направим на първия й концерт в София на 23 септември в зала 1 на НДК. Според критиците приликата на Гаранча с легендарната Мария Калас определено не е по физически признаци, тя се отнася за нейния темперамент, защото двете диви имат една и съща ефирна персоналност и страст, която излъчват с всяка клетка на тялото си. Това се усеща и в невероятните им гласове.

Красивата Елина е родена в музикално семейство в Рига, Латвия. Учила е в Латвийската музикална академия, където преподавател е нейната майка. Печели международния конкурс за певци “Мириам Хелин” през 1999, а през 2001 е финалист в престижния “BBC Cardiff Singer of the World Competition”.

За кратко време Гаранча се утвърждава като една от най-големите в света на операта с участието си в главните роли на много престижни сцени и изпълненията си с най-добрите симфонични оркестри. Ревюто на вестник “Ню Йорк Таймс” след нейн концерт в Метрополитън опера е красноречиво: “Тя пее с богатство на звука, безпогрешно усещане за нюанса и подтекста на фразата и примамлива чувственост. Единици са гласовете, толкова прекрасни като нейния: гладък, като перфектен инструмент, богат, но без да натежава, с висоти, които въздействат, без да са в повече”.

Славата идва при Елина Гаранча, когато тя е много млада и красотата й грее върху елегантните снимки на албумите й. Само на 37 години тя пише първата си автобиография, а на въпроса защо го прави толкова млада дивата отговаря, че иска да покаже на новото поколение, че да те отхвърлят и въпреки това да се бориш упорито за мечтата си е дълга битка и не се случват чудеса. Изисква упорит труд, кураж и талант. Решена е да напише автобиография и на 60 години, за да сравни собствените си гледни точки сега и тогава.

Красивият глас на Елина звучи не само в големите оперни театри. От 2005 г. тя е артист на Deutsche Gramophone. Албумите ѝ печелят адмирациите на критиката и почитателите на оперното изкуство. Те ѝ носят ECHO Klassik award – за “Romantique” през 2012 и за “Meditation” през 2015. Албумът на Елина Гаранча „Revive” от 2016 е единодушно похвален от критиката: “Вълнуващ диск, с изобилие от разкошно качество.“ (The Telegraph). Дивата показва цялата си страст и любовта си към латино културата в посления и албум “Sol y vida”, излязъл само преди няколко месеца.

Истинска привилегия за българската публика е, че голяма звезда от ранга на Елина Гаранча намери място за София в наситената си програма, която за новия сезон включва концерти в оперите във Виена, Париж, Амстердам и Ню Йорк. Несъмнено това е висока оценка и за Софийска филхармония, по чиято покана Гаранча гостува у нас. Програмата й за концерта включва любими оперни арии на Верди, Пучини и Чилеа, както и песни на Гардел, Гасталдон и други. Концертът ще дирижира британския диригент Карел Мария Чичон, партньор на Елина на сцената и в живота. Семейството се радва на щастлив брак и две дъщери.

Билетите за концерта на Елина Гаранча и Софийската филхармония са на цени от 60 до 150 лв. и са налични в Билетен център НДК, касата на зала „България“, мрежата на Ивентим и Ипей.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално