Пиеса за антисемитизма с триумф на наградите "Тони"

1160
Пиеса за антисемитизма с триумф на наградите "Тони"
Снимка: Getty Images

Пиесата на Том Стопард "Леополдщат" за еврейско семейство по време на Холокоста и мюзикъл за тийнейджърка, която остарява твърде бързо, спечелиха наградите "Тони" в най-престижните категории на церемония в Ню Йорк.

"Леополдщадт" получи четири отличия, включително за най-добра пиеса - поредното признание в дългата кариера на 85-годишния британски драматург. "Завладяват ме емоции, които чатботът не би могъл да разбере", пошегува се той на сцената, иронизирайки бума на изкуствения интелект като ChatGPT, за който някои се опасяват, че застрашава художественото творчество. Подобно на другите победители на вечерта, Том Стопард също се възползва от речта си, за да отдаде почит на авторите в разгара на стачката на холивудските сценаристи, които се борят за по-добро възнаграждение и по-справедлив дял от печалбите на стрийминг платформите.

Том Стопард, Снимка: Getty Images

Това е пета награда "Тони" за Том Стопард - съавтор на сценариите на "Бразилия" (1985) и "Влюбеният Шекспир" (1998), които му донесоха "Оскар". "Леополдщад" е една от най-личните му творби. Неговите баби и дядовци са загинали в концентрационни лагери. В пет действия пиесата проследява живота на заможно еврейско семейство, живеещо във Виена от 1899 до 1955 г. Неговата съдба се преобръща с главата надолу заради възхода на нацизма и Холокоста.

Друга творба за антисемитизма - "Парад", която разказва историята на съдебния процес и линчуването на американски евреин в началото на 20-и век в американския Юг, спечели наградите за най-добра режисура и най-добро възраждане на мюзикъл.

Актрисата Лашанз - продуцент на мюзикъла "Кимбърли Акимбо", снимка: Getty Images

Наградата за най-добър мюзикъл - другата най-престижна награда на вечерта, бе присъдена на "Кимбърли Акимбо", който спечели пет отличия "Тони". Той разказва историята на тийнейджърка, страдаща от рядко заболяване, заради което остарява преждевременно.

Отлагат и наградите „Тони“ заради пандемията

74-ото издание на наградите „Тони“ се отлага, докато не се разреши ситуацията с пандемията от коронавируса. Церемонията бе...

Джоди Комер, позната от сериала "Убивайки Ив", получи наградата за най-добра театрална актриса. Тя беше отличена за постановката "На пръв поглед" ("Prima Facie"). Пиесата е за адвокатка, която защитава извършители на сексуални престъпления, докато самата тя не се сблъсква с такова нападение. Конкуренция на Джоди Комър за наградата беше Джесика Частейн ("Куклен дом").

Актрисата Джоди Комър, снимка: Getty Images

За първи път награди получиха небинарните комедийни актьори Аксел Нюъл (най-добър поддържащ актьор в мюзикъл - "Shucked") и Джей Харисън Гий (най-добър актьор в мюзикъл за участието в "Някои го предпочитат горещо").

Със 76-ите награди "Тони" с водеща актрисата Ариана ДеБоуз, завърши първият пълен сезон за Бродуей след пандемията от COVID-19, която принуди театрите да затворят за 18 месеца. От май 2022 г. до май 2023 г. с 40 нови постановки театрите на Бродуей са привлекли 12,2 млн. зрители и генерирали приходи от 1,5 млрд. долара. През 2018-2019 г. Бродуей е привлякъл 14,7 млн. зрители и е донесъл повече от 1,8 млрд. долара приходи, пише БТА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com