Правят мюзикъл за живота на папа Йоан Павел II

1679
Правят мюзикъл за живота на папа Йоан Павел II

Мюзикъл за живота на Папа Йоан Павел II подготвят в родната му Полша, пише AFP.

„Опитваме се да направим нещо голямо… Ще разкажем цялата му история – от раждането до смъртта му”, казва авторът на сценария – 35-годишният Михал Качмарчик.

Като много хора в Полша, Качмарчик обожава понтифа, който беше канонизиран от католическата църква преди 2 години. Когато папата умира през 2005 г., Качмарчик чака 15 часа в Рим, за да се поклони пред ковчега му.

Сега той е написал сценария и текстовете на песните в „Карол”, влизайки в екип с композитора Филип Сиейка. Двамата преминават през целия живот на Карол Войтила, от детството му до издигането му до глава на Римокатолическата църква.

Йоан Павел не само се превръща в първия неиталиански папа през последните 4 века, но също ще бъде запомнен като радетел за човешките права и източник на вяра за хората отвъд Желязната завеса през Студената война.

Премиерата на мюзикъла ще се състои през февруари 2017г. в залата „Таурон Арена” в Краков. „Карол” вероятно ще е огромен хит в страната, в която над 90% от населението са католици. Организаторите съобщават, че 500 билета вече са продадени.

Главните роли са поверени на 15 актьори. Те включват тийнейджъра Карол, разхождащ се по тениска и шорти. Заедно с танцьорите, беквокали и статисти, участниците в спектакъла са близо 100.

Полската поп дива Едита Геперт ще изпее някои от хитовете си, вплетени в саундтрака, който стилово варира от бърз поп-рок до нежни балади.

Както предполага история за папата, известен с чувството си за хумор, налице в сценария са и комични моменти. Включена е случката, при която италиански свещеник се опитва да го попита на полски език „Как е папата?”, но без да иска пита „Как е малкото куче?”. Понтифът, изигран от популярния полски актьор Яцек Кавалец, отговаря с весел лай.

Карол Войтила живее в Краков почти 4 десетилетия, включително във времената на нацистката окупация, и се издига от свещеник до епископ на града.

Музиката е съобразена с различните епохи, като преминава през суинга на 20-те, когато папата е роден, за да стигне до поп-рок по времето на определянето му за глава на църквата през 1978 година.

Сценарият разглежда и връзката на понтифа с майка му, която умира, когато Карол е на 9 години. Някои негови биографи обясняват с това голямата отдаденост на Йоан Павел на Дева Мария.

Кастингът не е приключил. Продуцентите все още търсят дете-актьор, което да изиграе обичащия футбола 10-годишен Карол, както и по-късната му 20-годишна версия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com