Премиера на детския мюзикъл "Славеят" в "Европейски музикален фестивал"

970
Премиера на детския мюзикъл "Славеят" в "Европейски музикален фестивал"
Снимка: Cantus Firmus

"Славеят" е най-новият мюзикъл за деца, постановка на Националния музикален театър "Ст. Македонски", чиято премиера на 16 март (събота) от 11:00 ч. е част от програмата на XXIV-тия "Европейски музикален фестивал", организиран от "Кантус Фирмус".

Творбата е създадена по безсмъртната приказка на Ханс Кристиан Андерсен "Славеят на Китайския император", а нейни автори са либретистът Венелин Методиев и композиторът Румен Бояджиев-син. В основата на сюжета е историята за владетеля на древен Китай и неговите придворни, които не познават нищо друго, освен своя изолиран и ограничен изкуствен свят. Но именно в гората, край императорския дворец живее една малка сива птичка, невзрачна на вид, но притежаваща невероятно красив глас – Славеят. Неговата песен очарова и вълнува всички, които я чуят, а пътешествениците дори го описват в книгите си като най-хубавото нещо, което може да се види в древен Китай. Когато владетелят открива това съкровище, той заповядва птичката да бъде затворена в клетка в неговия дворец. След време императорът получава за подарък изкуствен механичен славей, който обаче изпълнява само една единствена мелодия. Истинската птичка успява да избяга, но когато разбира, че императорът е болен, се завръща в двореца и с песента си успява да прогони смъртта.

Идеята, която иска да внуши този спектакъл, е, че истинското изкуство има съзидателна сила, способно е да пречисти хората и е по-силно от смъртта. Авторите на мюзикъла, целият постановъчен екип и артистите посвещават постановката в памет на звездата на Музикалния театър Катерина Тупарова, истинската вдъхновителка за създаването на творбата, която напусна света само няколко месеца преди написването ѝ.

Още: Значими годишнини и световни майстори на "Европейски музикален фестивал" 2024

Постановката на "Славеят" е дело на режисьора Александър Мутафчийски, а за сценичната реализация работят още Денис Иванов (сценография и костюми), Антоанета Алексиева (хореограф) и др. В главните роли ще видими талантливите млади артисти от Музикалния театър Теменужка Трифонова, Зорница Иванова, Боряна Йорданова, Пламена Михова, Людмила Козарева, Илона Иванова, Александър Панайотов, Денко Проданов, Владимир Грудков и др. Спектакълът ще се играе на Камерната сцена на НМТ, а съпроводът се изпълнява от пиано, флейти и ударни инструменти, които подчертават ритъма и успешно създават търсената типично китайска звучност. Всичко в постановката е подчинено на желанието на творческия екип да създаде един приказен, бутиков спектакъл, който да очарова най-малките почитатели на музиката и театъра, а също и техните родители, баби и дядовци.

Билетите за премиерното представление на 16-и март - част от програмата на "Европейски музикаленфестивал", вече са изчерпани. Следващите дати, на които ще се играе постановката, са 17-и, 23-ти и 24-ти март, както и 21-и април. Всички спектакли са с начален час - 11:00 ч. Билети - на касата на театъра на бул. "В. Левски" 100 и онлайн ТУК.

XXIV-тият "Европейски музикален фестивал" в София, който се открива тази вечер с концерта "Танго мечти", продължава успешната традиция да представя ежегодно специални събития за детска и младежка публика. Форумът се реализира с финансовата подкрепа на Министерството на културата и с подкрепата на Столичната община. 

Още: Мила Георгиева и Зорница Иларионова се събират за концерта "Импресионизъм и романтика"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com