Софийският театрален салон 2024 г. стартира с богата програма: Вижте акцентите

701
Софийският театрален салон 2024 г. стартира с богата програма: Вижте акцентите
Снимка: Съюз на артистите в България

С множество гостувания на извънстолични театри и представяне на всички номинирани спектакли за наградите ИКАР 2024 започна Софийският театрален салон, организиран от Съюза на артистите в България за 19-а поредна година. Той е част от Календара на културните събития на Столичната община за 2024 г., от Националния културен календар на Министерството на културата и е подкрепен от програма "Създаване" 2023 на Националния фонд "Култура". Събитията тази година са обединени от мотото "Бойно поле за действие".

Акценти от паралелната програма на Софийския театрален салон

На 7 март в галерия "Средец" на Министерството на културата от 18:00 ч. ще бъде открита изложбата "Артистични спомени" – събрани фотографии от най-ключовите спектакли от репертоара на Народен театър "Иван Вазов" за последните 20 години, на фотографа Божидар Марков, която се организира съвместно с Народния театър. Час по-рано на същото място ще бъде представена книгата "Пътища, пътища…" от Елена Илиева, посветена на 90-ата годишнина на режисьора Кирил Александров.

Още: ПЛАТОНoff е петата премиера в "Сфумато" за новия сезон

Благотворителното събитие "Отворени гардероби" ще се състои на 10 март, неделя, в Клуб "Строежа". По време на него ще се продават дрехи, аксесоари и други артикули, а събраните средства ще постъпят в Здравния фонд на Съюза на артистите в България.

На 14 март в Театър Азарян, НДК, ще се състои четвъртото издание на Streaming Generation – проект за популяризиране на съвременни драматургични и недраматургични текстове, който дава възможност за изява на млади актьори и режисьори в началото на творческия им път. Четвъртото издание отново ще се проведе на живо пред публика, а сценичните интерпретации са дело на режисьорите Владислав Стоименов, Кристина Беломорска и Ростислав Георгиев. Публиката ще стане свидетел и на заснемането на откъсите, които по-късно ще бъдат публикувани онлайн.

По традиция на 21 март – Световния ден на кукления театър, се връчва наградата СИВИНА, която отличава млади актьори, работещи в сферата на кукленото изкуство. Организатори са Асоциацията на куклените театри и Международния съюз на куклените дейци – АКТ-Унима – България.

Още: Театър "Българска армия" представя спектакъл, обречен на успех: "Пет жени в еднакви рокли"

Тазгодишното издание на Софийския театрален салон ще отдаде почит на обичания от поколения българи актьор Кирил Господинов, като отбележи 90 години от рождението му. В "Галерия на открито", Градска градина пред Народния театър на 22 март от 17:00 ч. ще бъде открита документалната изложба "Кирил Господинов Актьорът Баш майстор".

Кулминацията на Софийския театрален салон ще бъде дългоочакваната церемония по връчването на наградите ИКАР 2024 на 27 март – Световния ден на театъра. И тази година домакин ще бъде Народният театър, чиято Голяма сцена ще посрещне творците и техните най-високи постижения за изминалия театрален сезон. Най-престижните награди за сценични изкуства у нас ще бъдат раздадени за 50-и юбилеен път и ще отличат артисти в 23 категории. На пресконференция през февруари бяха обявени и трите специални отличия, които се присъждат на доц. д-р Биляна Томова – награда за постижения в Преподавателската дейност, сценографа Вечеслав Парапанов – награда за Чест и достойнство на председателя на САБ Христо Мутафчиев, и на актрисата Мария Каварджикова, която тази година ще излезе на сцената, за да получи приза за Изключителен принос към българския театър.

Допълнително информация за номинираните спектакли и паралелната програма на Софийския театрален салон 2024 ще бъде разпространена през официалните комуникационни канали на Съюза на артистите в България. Билети за тях се предлагат на съответните каси на театрите, а билети за официалната церемония по връчването на Наградите ИКАР 2024 се продават на касите на Народния театър, както и онлайн ТУК.

Още: Старт на репетициите на "Елементарните частици" с режисьор Крис Шарков

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от СЦЕНА:

“ПоетиТе” тръгват на лятно турне през юли

Устата нападна Народния театър: Кой позволи на Джон Малкович да се гаври с българите?

Стефания Колева и Деян Ангелов представят новия стендъп театър "Без гаранция"

Световноизвестният режисьор Деклан Донелан поставя "Медея" в Народния театър

Калин Сърменов с невиждана почит към българските театрали (СНИМКИ)

Обновеният Театър Азарян представя първа премиера

Джон Малкович проведе кастинг с трупата на Народен театър "Иван Вазов"

Спектакълът "Анна - непоправимата" за Анна Политковская с нови две дати

Миланската опера "Ла Скала" с нов директор

Актьорът Любен Кънев с дебют на West End в Лондон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com