Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

5 мита, които спират хората да се развиват като програмисти

15 декември 2015, 08:45 часа • 13587 прочитания

Професия „програмист“ става все по-разпространена. Мнозина са привлечените от високите заплати, неформалната работна среда, гъвкавия график и задължителните бири с колегите. Но за жалост, десетки младежи се отказват от идеята дори да опитат, разколебани и често наплашени от ширещите се митове за това какво и по какъв начин им трябва, за да станат софтуерни специалисти. От статията по-долу ще разберете колко погрешно е всичко това.

1. Трябва да съм гений, за да програмирам?

Мнозина си мислят, че софтуерните разработчици разполагат с някакви свръх сили, благодарение на които успяват да управляват компютрите. Но това не е така. С малко повече дисциплина и упоритост всеки би могъл да се научи да програмира. Това е най-обикновена двустранна комуникация, просто единият „събеседник“ не е човек, а компютър. Ако заговорите на неговия език (програмен език), ще общувате с лекота.

2. Твърде късно ми е да се захващам с програмиране?

Нека се вслушаме в мъдростта на народа: „Човек се учи, докато е жив.“. Ако имате желанието, винаги бихте могли да усвоите умения за разработване на софтуер. Дори да следвате коренно различна специалност в университета (като право например) или от години да имате кариера като архитект, лекар, учител по биология, програмирането е като да научите нов чужд език. И дори няма да е със странни йероглифи като японския, а разбираемо и логично съчетание от няколко програмни езика.

3. Нуждая се от диплома?

Не! Ако сте добри в програмирането, получавате работа, ако ли не – продължете да се упражнявате, докато задобреете. Ежегодно се дипломират хиляди студенти, които не са посещавали лекциите си, които дори не са наясно с „изучаваните“ от тях предмети. Дипломата никога не е гарант за уменията и знанията на човека. И работодателите в софтуерния свят го съзнават. Единственото доказателство, от което се нуждаят, е добре свършената работа. А знанията си бихте могли да получите от всевъзможни курсове, уроци, семинари. И никога да не сте стъпвали в държавен университет.

4. Необходими са ми сериозни знания по математика?

За да сте разработчик, не са ви необходими нито интеграли, нито параболични променливи, нито и идея какво представляват. Всичко, от което се нуждаете, са базисни знания по алгебра, логическо мислене, упоритост и много търпение.

Това, разбира се, не означава, че разработчиците изобщо никога не използват висша математика. Ако определен проект изисква сложни математически изчисления, тогава ще ви се наложи да се опрете на математиката. Но същевременно съществуват и множество плъгини и налични библиотеки, които да извършват сметките вместо вас. Ще трябва само да ги приложите в кода си.

5. Трябва да науча „най-добрия“ програмен език?

Мнозина при започването на обучението си за програмисти се питат кой език е най-добрият и важен за научаване. Но тук верен отговор просто не съществува. Все едно да се колебаете френският или испанският е по-важен. Зависи от държавата, в която отивате, от националността на хората, с които бихте желали да разговаряте. Същото е и при разработването. Задачата, която имате, определя програмния език, от който ще се нуждаете.

По-правилен е въпросът с кой програмен език да започнете. Защото за да сте успешни в IT сферата, ще трябва да владеете много повече от един.

Препоръчително е, естествено, да започнете от основите. Например, ако искате да се занимавате с уеб разработка, това са HTML и CSS.

Автор: Кристина Кацарска,Софтуерен университет

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес