Apple под бизнес обсада - нарочно ли иска компанията да няма родителски контрол на iPhone?

4520
Apple под бизнес обсада - нарочно ли иска компанията да няма родителски контрол на iPhone?
Снимка: Getty Images/Guliver

11 от 17 от най-популярните приложения за родителски контрол са били ограничени или напълно спрени от устройствата на една от най-популярните технологични компании в света – Apple. Това показва анализ на The New York Times и специализираната фирма Sensor Tower.

Въпросът с ограничението на времето, което децата прекарват пред мобилните устройства на Apple, се е превърнал в обект на пространен анализ в The New York Times. И водещото заключение е, че в някои случаи Apple принуждава компании извън шапката си да премахват приложения, които помагат на родителите да осъществяват контрол върху съдържанието, което виждат техните деца – включително определени реклами и съдържание за възрастни. А в някои случаи приложения са били изтегляни от App Store. Но, разбира се, Apple има свое приложение за следене на времето, прекарано онлайн през неговите устройства.

Временна частична забрана за внос на някои модели iPhone в САЩ

Американски търговски съдия обяви, че Apple са нарушили патентни права на производителя на чипове Qualcomm и препоръчва частична забран...

Даден е пример конкретно със съдържание за възрастни – то бива блокирано през приложение на Apple за Safari, но не и за други браузъри, нито за YouTube, Facebook и Instagram. Друг пример – приложенията на Apple не позволяват промяна на времето за блокиране на съответното мобилно устройство в рамките на един ден. И, разбира се, за да работи приложението на Apple, трябва цялото семейство да има iPhone-и.

„Изхвърлиха ни без предупреждение”, оплаква се Амир Мусавин, главен изпълнителен директор на OurPact. Това е най-сваляното до февруари тази година мобилно приложение за родителски контрол от App Store – с над 3 млн. сваляния и 80% от общия оборот на компанията заради това. От тогава обаче магазинът е затворен за приложението.

OurPact не е единственият случай, а пострадалите са категорични – продуктите им не се харесват от Apple, защото са по-конкурентни от тези, които компанията на Стив Джобс прави. „Можете ли наистина да вярвате, че при това положение от Apple ги е грижа колко време прекарват децата ви пред екрана”, пита Фред Щуцман, главен изпълнителен директор на Freedom – приложение за контрол на прекараното време на мобилно устройство със 770 000 сваляния от App Store, преди да бъде махнато от магазина през август миналата година. Основното предимство на Freedom е временно да се блокират реклами и сайтове.

Главният изпълнителен директор на Apple Тим Кук вече обяви, че компанията е създала инструменти за контрол на прекараното пред екрана време, за да помогне на клиентите си. И е категоричен, че за Apple никога не е било цел клиентите да прекарват повече време в телефоните си. „Не искаме хората да използват телефоните си през цялото време”, каза той по-рано през април. Но е факт, че от началото на 2018 година насам Apple работи срещу конкуренти приложения, като един от основните мотиви е, че те дават възможност от един iPhone да се контролира друг, което не било част от вътрешните правила на технологичния гигант. Освен това, Apple твърди, че така можело разработчиците да имат достъп до твърде много информация в iPhone, собственост на дете.

Apple тръгва на борба с Netflix за онлайн телевизията

Американският технологичен гигант Apple ще обяви телевизионна и видео услуга, която да конкурира Netflix и Prime Video на Amazon, съобщ...

Заради политиката на Apple обаче вече има искове – пред Европейския съюз. Жалби са подадени от Kidslox и Qustodio – две от най-популярните приложения за родителски контрол. Отделно в Русия има оплакване срещу Apple от Kaspersky Lab. Руската компания твърди, че Apple я е принудила да премахнат някои от опциите на приложението ѝ за родителски контрол. Освен това руснаците проучват възможностите да съдят Apple и в рамките на ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Роботите на Мъск ни сменят: Заявка за бизнес експанзия

Пуснаха куче-робот с огнехвъргачка свободно на пазара в Америка

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии