Безжичното дистанционно зареждане е все по-близо

3811
Безжичното дистанционно зареждане е все по-близо
Снимка: Thinkstock

Въпреки, че вече се продават свободно зарядни подложки, истинската революция в безжичното зареждане ще се състои в това, когато технологичните компании успеят да създадат ефективно безжично зареждане от разстояние. На CES 2019 (Consumers Electronic Show) бяха показани стъпки в тази посока.

Компанията Energous представи WattUp, приемо-предавателна технология за безжично, дистанционно зареждане. Стийв Ризоне (изпълнителен директор на Energous) споделя: „Тази технология ще бъде внедрена и в смартфон“. Въпреки, че вече Energous участват в преговори, от компанията няма да оповестят коя е другата преговаряща страна, а според условията на договора това никога няма да бъде оповестено. Освен WattUp, Energous показаха и прототип на умен часовник, който разполага с гъвкава антена, вплетена в каишката, както и още няколко устройства.

Cisco предвижда към 5 зетабайта интернет трафик към 2022 година

Световният лидер в сферата на IT и мрежите Cisco предвижда огромно нарастване на интернет трафика – с 4.8 зетабайта годишен трафи...

Това, което всички представени устройства имат като обща черта, е че те консумират относително малко енергия и не са плоски. Традиционното безжично зареждане се осъществява посредством плоски зарядни станции, върху които се поставя устройството (което трябва също да е плоско, каквито са смартфоните или умните часовници). Самите зарядни се нуждаят от водоравно пространство, което може да създаде определени неудобства. Тези условия са необходими, за да могат магнитите в зарядната подложка и устройството, което ще се зарежда да осъществят контакт и по този начин магнитните намотки да започнат да осъществяват трансфер.

Но други малки устройства, като слушалки и слухови апарати нямат необходимата плоска форма. Те са малки и имат неправилна форма с различни извивки и не биха могли да използват индуктивното зареждане. Дистанционното зареждане от своя страна на този етап може да осигури слаб енергиен трансфер на разстояние до около метър, без да се влияе от формата на устройството или ъгъла под който то се намира спрямо излъчвателя. Устройства с малки батерии биха могли да се заредят в рамките на 30 минути до час. За новия излъчвател не е проблем да включва и индуктивно безжично зареждане, което съчетано с плоската форма би позволило зареждане на смартфони, докато други малки консуматори, които не могат да използват този метод, са наоколо да се заредят.

Плановете на Energous включват технология, която да захранва по-енергоемки устройства от по-голямо разстояние (приблизително до 4.5 метра), като това устройство трябва да се появи до края на 2020 г.

Автор: Георги Кацаров, Софтуерен университет

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Интерактивна образователна инсталация на Yettel кани потребителите да научат повече за електронните отпадъци

Русия се цели по Украйна със сателитни снимки, купени от американски компании?

Над 100 представители на А1 се включиха във второто издание на вътрешния гейминг турнир A1 Gaming Thursday

С коя компания преговаря Apple за внедряване на AI модела ѝ във функции на iPhone?

Запознайте се с Dell XPS 14: Пример за премиум лаптоп

Турският дрон "Байрактар" успешно изстреля свръхзвукова ракета (ВИДЕО)

Кой оглави класацията за най-надеждна мрежа у нас

След стъпките на САЩ да забрани TikTok: Китай ще защити интересите на компанията

Многообразие и приобщаване – това ли е новата важна тема за бизнеса?

Заради Китай: Долната камара в САЩ с първа стъпка за пълна забрана на TikTok

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии