Bluetooth версия 5 ще е с 4 пъти по-голяма скорост и 2 пъти по-голям обхват

1737
Bluetooth версия 5 ще е с 4 пъти по-голяма скорост и 2 пъти по-голям обхват
Снимка: Pixabay

В началото на месеца бе обявена петата версия на Bluetooth технологията, която се развива стремглаво от 90-те насам. След като версия 3 и 4 въведоха редица огромни подобрения, особено откъм разходът на енергия, версия пет обещава да ги задмине по всички параметри, част от които вече са обявени.

До момента се знае, че технологията ще предложи много по-бърза скорост на пренос на данните, изчислена неофициално на около 2Mbps общо. Вероятно потребителските устройства няма да достигнат такава скорост, но ще се доближат до нея достатъчно много.

Как изглежда светът на безжичните сигнали (ВИДЕО)

Живеем в незримо обкръжение на множество сигнали – в невидимия пейзаж на мрежата и вълните, разпространяващи се от рутери, мобилн...

Друго подобрение на технологията ще се пребори с един от най-големите проблеми – разстоянието, на което може ефективно да се предават данни. След въвеждането на версия пет, разстоянието ще бъде поне четворно по-голямо. Теоретично, сигналът може да запази силата си до 300 метра от предавателя, което означава, че ще можете да забравите за традиционните „10 метра“. Реалното разстояние, на което ще може да функционира вашето устройство ще зависи от съпътстващия го хардуер.

Едно от по-технически вълнуващите подобрения ще е разширяването на обема данни, предаван с т.нар. “рекламиращ пакет“. Това е парче информация, което е публично за всички активни Bluetooth приемници – същото парче информация, което ви позволява да виждате името на вашето устройство когато не сте свързани.

Други подобрения ще включват добавянето на функционалност за определяне на местоположението спрямо други устройства, както и редица нововъведение, насочени към Internet of Things сферата. За да се възползвате от подобренията, обаче, ще са ви е нужно изцяло ново устройство, тъй като електронните компоненти на чипове, използващи минали версии на Bluetooth не са съвместими с новата.

Автор: Екатерина Темелкова, СофтУни

Безжичните устройства са по-опасни за детския мозък

Детският мозък е по-податлив към радиацията от безжичните електронни устройства в сравнение с мозъка на възрастния човек. До такъв изво...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии