X
 
 

Държавна фирма ще поддържа широколентовия интернет в България

4190 0
photo of Държавна фирма ще поддържа широколентовия интернет в България
Снимка: iStock/Guliver
Държавното предприятие „Съобщително строителство и възстановяване“ спечели поръчката за поддръжка и експлоатация на изградения широколентов интернет в цяла България.

Фирмата – собственост на Министерството на транспорта, сключи два договора с Държавна агенция „Електронно управление“ за срок от 15 години.

Контрактът за Северна България е на стойност 6 426 354  лв. без ДДС. В надпреварата за нея конкуренти на държавната фирма са били дружествата „Ситиком Рила“ ООД и „Евронет“ ЕООД, класирани съответно на второ и трето място.

Поддръжката на интернет-инфраструктурата за Северна България обхваща общините: Аврен (Варненска област), Мездра и Роман (Врачанска област),Белоградчик, Димово, Кула, Чупрене и Макреш (Видинска област), Венец и Върбица (Шуменска област), Самуил (Разградска област) Омуртаг (Търговищка област), Угърчин, Ябланица и Тетевен (Ловешка област). 

За Южна България договорът е на стойност 6 430 515 лв. без ДДС. По втората обособена позиция конкурент на държавното предприятие е била само фирма „Булсофтком“ ЕООД, класирана на второ място.

То е избрано за изпълнител с най-изгодна оферта, задължавайки се да плаща на възложителя 8% от реализираните приходи без ДДС за всяка календарна година за разлика от другите кандидати, които са предложили по 7% отчисления.

Широколентов интернет в Южна България минава през община Бобовдол (Кюстендилска област), Ковачевци (Пернишка област), Павел Баня и Братя Даскалови (Старозагорска област), Раковски и Брезово (Пловдивска област), Стрелча (Пазарджишка област), Минерални бани, Стамболово и Симеоновград (Хасковска област), Мадан, Рудозем и Неделино (област Смолян).

Припомняме, че в началото на 2014 година Изпълнителна агенция „ЕСМИС“ (предишното наименование на Държавна агенция „Електронно управление“) подписа първите договори с изпълнители по проекта за изграждане на високоскоростен широколентов достъп в България. Ангажимент на консорциума „Броудбанд България" (с участници „Телелинк“ ЕАД и „Мармет“ ООД) бе да проектират и изградят оптични кабелни трасета в Северна България за 11,815 млн. лв. без ДДС.

Консорциум "ССВ-ТСВ 2015" (с водещ партньор ДП „Съобщително строителство и възстановяване") подписа договор за проектиране и изграждане на оптични кабелни трасета в Южна България за 10,672 млн. лв. без ДДС.

Гаранционните срокове и по двата договора бяха 10 години за всички видове новоизпълнени строителни конструкции, 8 години за оптичната кабелна мрежа и съоръжения към тях и 5 години за доставеното и монтирано оборудване.

Финансирането на проектите е обезпечено от Оперативна програма „Регионално развитие“.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

2 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 2 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    от държавната може да си гепи по лесно
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

  • Анонимен 1 Анонимен преди 6 месеца Профил на трол?
    Тетка ми работи там, каза че ще ме направи аднимисратор.
  • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално