Eксперт: Убиецът на американския изтребител F-35 ще се появи догодина

15223
Eксперт: Убиецът на американския изтребител F-35 ще се появи догодина
Снимка: Getty Images

Руският зенитен ракетен комплекс С-500, убиецът на американския изтребител F-35, ще се появи през следващата година. Това прогнозира в изданието The National Interest американският експерт Питър Сучиу в публикация под заглавие „S-500: Russia's F-35 Killer Coming Next Year”.

Руският комплекс С-400 „Триумф” е считан за един от най-добрите сред съществуващите сега в света стратегически зенитноракетни комплекси (ЗРК).

Тази платформа, снабдена с ракети „земя-въздух”, е създадена за защита от въздушни удари, ако те се извършват с крилати ракети, тактически и оперативни балистични ракети, а също така и от ракети със среден радиус на действие в среда с работещи системи за радиоелектронно заглушаване. В допълнение този комплекс може да се използва за нанасяне на удари по земни цели.

Комплексите С-400 са приети на въоръжение през 2007 г., обаче руските военни отдавна са започнали работа над възможната замяна със създаването на С-500. Според съобщение на агенция ТАСС, Русия ще завърши работата над този най-съвременен ЗРК през следващата година.

„Струва си да се отбележи, че за 2021 г. е планирано завършване на създаването на мобилна система за ПВО с С-500”, - съобщи командващият руските ВВС генерал-лейтенант Андрей Юдин в интервю във вестник „Красная звезда”.

По-рано тази година на международния военнотехнически форум „Армия.2020”, проведен близо до Москва, руският вицепремиер Юрий Борисов разказа, че комплексите С-500 вече преминават държавните изпитания и се води активна дейност по закупуване на комплектуващи елементи за началото на серийното производство.

САЩ спират да обучават турски пилоти на F-35

Съединените щати спират да обучават турски пилоти за изтребителя F-35, предаде БГНЕС по информация на Reuters. Решението е отговор на к...

По време на първите изпитания на С-500 миналата година този нов руски ЗРК унищожил цел на разстояние 481 км. Това е с 80 км повече от пределните възможности на всички съществуващи в света системи от този род.

По съществуващи информации, комплексът С-500 може да открива и едновременно да атакува до 10 балистични бойни глави, летящи със скорост над 6 км/секунда. Тази противоракетна платформа може също така да използва няколко радара, проследяващи различни цели, включително радари за едновременно откриване на самолети, вертолети, безпилотни самолети и ракети.

Както се очаква, в този комплекс ще бъде използван радар за бойно управление 91Н6А(М), който е модернизиран вариант на радара за откриване и целеуказване 96Л6. Както се очакваше, радиусът на действие на С-500 ще достигне 600 км, а времето за неговия отговор ще бъде около 3-4 секунди, тоест той ще бъде примерно с 6 секунди по-бърз от С-400.

Представители на производителя „Алмаз-Антей” казват, че С-500 дори ще бъде способен да сваля намиращи се на ниски орбити спътници, а също и някои типове космически кораби в околоземното пространство. Говори се също, че комплексът С-500 ще бъде ефективно средство за борба изтребители като F-35.

За сега обаче не е ясно какъв брой такива системи Русия ще бъде в състояние да произведе в близките 10 г.

Руският Черноморски флот излязъл на учение, следи го американски Boeing

Целият руски Черноморски флот излязъл от пристанищата си за участие в учение, съобщи руското Министерство на отбраната на сайта си. В ...

Руският военен министър Сергей Шойгу неотдавна съобщи, че постъпването във войската на ЗРК С-500 ще започне още тази година, а серийните доставки са планирани за 2025 г. В Русия още от 2017 г. е започнала подготовка на специалисти за работа с тези комплекси във Военната академия на въздушно-космическата отбрана в Твер.

Изводът е, че Русия засега изостава от набелязания график за работа, така че засега руските военни ще продължат да получават ЗРРК С-400 „Триумф”.

Авторът Питър Сучиу (Peter Suciu) е експерт по военни въпроси, автор на няколко книги с военна тематика, живее и работи в американския щат Мичигън.

Превод: Ганчо Каменарски

Още: САЩ спират да обучават турски пилоти на F-35

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии