Експерти: Чатботове са обречени вечно да съчиняват лъжи

1468
Експерти: Чатботове са обречени вечно да съчиняват лъжи
Снимка: iStock

Не е тайна, че чатботовете с изкуствен интелект, като ChatGPT на OpenAI, са твърде склонни да си измислят информация. Те са също толкова добри в измислянето на факти, колкото и в това да ви помагат в работата - и когато смесят двете неща, може да се стигне до катастрофа, съобщава "The Byte".

Две лъжи и една истина

Въпросът дали хората, които разработват изкуствения интелект, могат да решат този проблем, остава предмет на дискусия. Някои експерти, включително мениджъри, които предлагат тези инструменти на пазара, твърдят, че тези чатботове са обречени вечно да съчиняват лъжи, въпреки всички усилия на създателите им.

"Не мисля, че днес има модел, който да не страда от някаква халюцинация", каза Даниела Амодей, съосновател и президент на Anthropic, създател на чатбота с изкуствен интелект Claude 2, имайки предвид генерирането на неточни текстове.

"Чатботовете наистина са създадени, за да предсказват следващата дума", добави тя. "И така, ще има някакъв процент възможност, в който моделът винаги ще върши тази задача неточно."

А това не вещае нищо добро, като се има предвид, че технологичните компании са инвестирали много в технологиите. Например Google, която тайно предлага на големите вестници генератор на новини, базиран на изкуствен интелект. Други новинарски агенции вече експериментират с технологията, като създават съдържание, генерирано от изкуствен интелект, което често е изпълнено с неточности. С други думи, без възможността чатботовете да коригират лошата склонност да си измислят, компаниите може да се сблъскат с големи затруднения, докато проучват нови начини за използване на технологията.

"Това не може да се поправи", категорична е Емили Бендър, професор по лингвистика и директор на Лабораторията за компютърна лингвистика към Вашингтонския университет. "То е присъщо на несъответствието между технологията и предложените начини на употреба. Според Бендър само "по случайност, генерираният текст от ИИ текст, може да бъде интерпретиран като нещо, което ние хората считаме за правилно."

Технологичните лидери обаче са оптимистично настроени, което не е съвсем изненадващо, като се има предвид, че става въпрос за милиарди долари.

"Мисля, че ще успеем да намерим решение на проблема", заяви главният изпълнителен директор на OpenAI Сам Алтман пред аудитория в Индия по-рано тази година. "Смятам, че това ще ни отнеме година и половина, две години. Нещо такова."

Компании като OpenAI и Anthropic сега са въвлечени в трудна битка. Ако има нещо сигурно, то е, че да накараме чатботовете да казват истината по надежден начин ще бъде всичко друго, но не и лесно, ако изобщо е възможно.

ОЩЕ: МУЗИКАУТОР се присъедини към международен апел за защита на авторските права от изкуствения интелект

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

В празничните дни през май магазините на А1 ще обслужват клиенти с променено работно време

"Файненшъл таймс" сключи сделка за съдържание с ChatGPT

Много повече общуване в чужбина с A1 Roaming Revolution

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии