X
 
 

Европейски издатели искат от ЕС да принуди Google да им плаща - съгласно нов закон

646 0
Европейски издатели искат от ЕС да принуди Google да им плаща - съгласно нов закон
Снимка: Getty Images/Guliver
Журналистите настояват за предприемане на действия срещу Google заради спора за авторското право в ЕС, предаде БГНЕС.

Стотици журналисти призоваха вчера европейските служители да предприемат действия срещу Google заради отказа на компанията да плаща на медийните компании за показване на съдържанието им в нарушение на строгия нов закон за авторското право на ЕС. Франция беше първата страна, която ратифицира закона, който беше приет тази година и влиза в сила днес, за да гарантира, че издателите ще бъдат компенсирани, когато работата им се показва онлайн.

ЕС окончателно прие спорните промени при авторското право в социалните мрежи

Google ще трябва да плаща на издателите за откъси от новини, a Facebook да филтрира защитено съдържание съгласно новите правила за авто...

Но миналия месец Google заяви, че статии, снимки и видеоклипове ще се показват в резултатите от търсенето само ако медийните фирми се съгласят да позволят на технологичния гигант да ги използва безплатно.

Около 800 журналисти, както и фотографи, режисьори и изпълнителни директори на медии подписаха отворено писмо, публикувано във вестници в цяла Европа, призовавайки правителствата да гарантират, че Google и други технологични фирми спазват новото законодателство на ЕС.

"Законът рискува да бъде лишен от всякакъв смисъл, преди дори да влезе в сила", се казва в писмото, като нарича хода на Google "нова обида за националния и европейския суверенитет".

"Съществуващата ситуация, при която Google се радва на по-голямата част от приходите от реклама, генерирани от новината, от която печели без никакво плащане, е несъстоятелна и хвърля медиите в криза, която се задълбочава всяка година", се казва в съобщението.

Евродепутатите приеха цензуриращите филтри в YouTube и социалните мрежи

Европейският парламент окончателно прие противоречивата реформа на авторските права в интернет, след години на интензивно лобиране...

Председателите на Европейския съюз на новинарските агенции и Европейската асоциация на издателите на вестници също подписаха писмото.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители