X
 
 

Фалстарт с проекта на БАН за съвременен Дейта център

1790 0
Фалстарт с проекта на БАН за съвременен Дейта център
Снимка: iStock/Guliver
Фалстарт с проекта на БАН за изграждане на съвременен Дейта център. През юли и август месец Институтът по информационни и комуникационни технологии към БАН обяви две поръчки, чрез които да се изгради суперкомпютърна система от ново поколение. Проектът „Център за върхови постижения по информатика и информационни и комуникационни технологии” е на обща стойност над 24,9 млн. лв. и се финансира Оперативна програма „Наука за образование и интелигентен растеж“. Над 75% от одобрените средства са предназначени за изграждане на научна инфраструктура.

Едната от поръчките беше за доставка на система, която ще даде възможност за съхранение и обработка на петабайти (РВ) от данни, с прогнозна стойност 7,2 млн. лв. ДДС. По нея се предвиждаше закупуване и доставка на компютърна система, състояща се от двойно резервиран MDS сървър, 4 двойно резервирани OSS сървъра, 8 сървъра за работа с обща памет, запомнящи масиви на основата на твърди дискове и на SSD устройства, както и комуникационно оборудване за осъществяване на вътрешни и външни връзки на системата.

Google създаде най-бързия компютър в света

Google заяви, че е създал първия квантов компютър, способен да изчислява и решава проблеми над възможностите на най-мощните днешни супе...

В началото на септември тя бе прекратена от възложителя с мотив, че след направена проверка в документацията за възлагане и техническата спецификация са констатирани пропуски, които не могат да бъдат коригирани без това да доведе до промяна в условията, при които е обявена процедурата. В началото на този месец за набиране на оферти по нея е пуснато ново обявление със съответните корекции.

Втората поръчка беше за доставка на оборудване за лаборатория за 3D дигитализация и микроструктурен анализ с прогнозна стойност 1,7  млн. с ДДС. Разделена е на шест обособени позиции - Система за индустриална рентгенова компютърна томография; Преносима система за 3D сканиране в цвят; Преносима система за лазерно 3D сканиране; Комбинирана 3D сканираща система с висока резолюция, съчетаваща лазерно сканиране и опипващо устройство за сканиране на недостъпни за лазерния лъч части от обекта; Преносима система за 3D лазерно сканиране на големи обекти; Комбинирана система включваща електромагнитен генератор на трептения и безконтактен лазерен виброметър. Тя също обаче бе прекратена в началото на септември месец във връзка с подадена до възложителя жалба за наличие на ограничителни изисквания. След направена проверка били установени съществени пропуски, чието отстраняване би довело до промяна в условията, при които е обявена поръчката. Тази поръчка все още не е възобновена.

Целта с изграждането на съвременен Дейта център и суперкомпютърна система е България да утвърди лидерската си позиция в Югоизточна Европа в областта на високопроизводителните пресмятания.

Научно-изследователската инфраструктура ще се реализира на два етапа. Първо, изграждане на Дейта център с капацитет над 3 РВ като в един петабайт (РВ) информация се съдържат 1024 терабайта и може да побере 500 млрд. страници стандартен текст или 745 милиона флопи диска. Предвидено е също така реализиране на първия етап от лаборатория за 3D-дигитализация и микроструктурен анализ с микронна резолюция.

Ще има ли скоро суперкомпютър в България?

Днес, 17 юни, премиерът Бойко Борисов се среща с европейския комисар по цифровата икономика и цифрово общество Мария Габриел и с ръково...

Вторият етап е изграждане на следващо поколение високопроизводителна изчислителна система с висока енергийна ефективност и производителност над 1 PFOP/s. Вторият етап от изграждането на Лаборатория за 3D-дигитализация включва оборудване за компютърна томография на динамични процеси със суб-микронна резолюция. 

Новата инфраструктура ще бъде интегрирана в европейските електронни инфраструктури, като по този начин се осигурява достъп до ресурси в EGI и PRACE – европейски междуправителствени организации за научни изследвания и усъвършенствани компютърни технологии.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители