Инженер на Boeing предлага да се добива ток от шума на самолетите

7005
Инженер на Boeing предлага да се добива ток от шума на самолетите
Снимка: Thinkstock

Служител на авиоконцерна Boeing е открил начин да извлича полза от рева на реактивните двигатели на самолетите. Шумът може да се преобразува в електричество, пише Gizmodo.

"Акустичната енергия от излитащите и кацащите самолети се разсейва във въздуха и представлява загубен за човечеството ресурс", обяснява инженерът Чин Тох (Chin Toh).

Американска фирма за рециклиране на самолети създава 600 работни места у нас

Постъпило и инвестиционно намерение за концесия на летището в Горна Оряховица. Това обяви министърът на транспорта Ивайло Московски по...

Изобретателят предлага да се поставят по пистите устройства за събиране на акустичните вълни. Те ще събират и фокусират звуци (тоест вибрации) от двигателите. След това тази колебателна енергия ще се конвертира в поток въздух, който ще привежда в движение турбина. Електричеството, генерирано от такива турбини, ще се събира в няколко трафопоста.

В новия патент не се съобщава нищо за КПД на системата, което отпраща срока за възможната ѝ реализация по летищата в далечното бъдеще. Учените от Масачузетския технологичен институт отбелязват, че най-слабото място на подобни проекти е ниската ефективност на устройствата за събиране на акустична енергия.

Шумът от реактивните двигатели (нивото му достига 140 децибела) остава важен нерешен проблем на летищата. Амстердамското летище Схипхол работи върху специална архитектура, способна да заглуши шума, но не всяко летище разполага с пространството, необходимо за реализация на такова решение.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии