Как изглежда светът на безжичните сигнали (ВИДЕО)

6464
Как изглежда светът на безжичните сигнали (ВИДЕО)

Живеем в незримо обкръжение на множество сигнали – в невидимия пейзаж на мрежата и вълните, разпространяващи се от рутери, мобилни телефони, мобилни връзки, таблети.

Не се замисляме много често за този невидим свят, но за някои той е станал източник на вдъхновение, като например за холандския художник Рихард Вийген, който е създал специално мобилно приложение, наречено "Архитектурата на радиото" (Architecture of Radio), позволяващо да се видят в реално време сигналите, които ни заобикалят.

Вече проверяваме здравните си осигуровки и през мобилно приложение

Министерството на финансите и Националната агенция за приходите пуснаха безплатно приложение за мобилни устройства с Android. За момен...

За разлика от предишните подобни проекти, които показват например само мобилните сигнали или тези от спътниците, това приложение визуализира всички комуникационни мрежи в отделна локация.

Например за сигнали от спътниците то използва системата на НАСА Ephemeris, която отчита положението на орбиталните обекти. За изобразяване на мобилните сигнали приложението се включва към OpenCellID. Всички тези данни се синтезират в интерфейс, който позволява на потребителя да огледа помещението, в което се намира, и да види различните форми на безжична връзка.

Впрочем, както казва създателят на приложението, "в известен смисъл това, разбира се, е по-скоро теоретична симулация, отколкото пълно измерване на целия спектър радиовълни", но новата система така или иначе дава интересен опит, напомняйки за незримия свят, който ни заобикаля.

Вийген планира да направи приложението достъпно за потребителите още тази година.

Варненски ученик създаде приложение за следене на автобусния график

Ученикът от варненската математическа гимназия "Д-р Петър Берон“ – Димитър Мирчев, разработи приложение за мобилни телефони...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии