Мобилният интернет в България е на водещо световно ниво

1335
Мобилният интернет в България е на водещо световно ниво
Снимка: А1

Въпреки всички до болка познати родни проблеми, си струва да си напомняме, че България в много отношения все пак е част от „първия свят“. Ако извадим смартфона от джоба си и потърсим информация, ще видим пример за това – и то именно в скоростта, с която достигаме до водещите онлайн платформи, докато сме в движение.

Всички знаем от личен опит, че през последните две години ситуацията с качеството на мобилния интернет в България се подобри значително. През изминалите дни станахме свидетели на две свързани новини, които поставят това наблюдение в контекст. Първата е, че по данни на Ookla Speedtest Global Index през месец юни страната ни е на трета позиция в глобален мащаб по качество на мобилния интернет, измерено като медианна скорост на сваляне, качване и времезакъснение. С резултати 110,61 Mbps, 19,29 Mbps и 20 ms България се изкачва с цели 6 позиции в сравнение с месец по-рано.

Причината за тези отлични позиции е фактът, че родните оператори вършат чудесна работа с развитието на своите мрежи. Акцентът тук е върху впечатляващата „инвазия“ на 5G в България. Тук е мястото на втората новина. Водещият телеком А1 отчете текущото развитие на своята 5G мрежа и резултатите му са високи по всички показатели.

От началото на годината компанията е инвестирала 16,5 млн. евро в своята 5G мрежа, като планираните инвестиции за цялата 2022 г. надхвърлят 26 млн. евро. В резултат, 5G услугата на А1 – 5G ULTRA, вече е достъпна в над 200 населени места, включително във всички с население над 10 хил. човека, както и в основните морски, зимни и SPA курорти в България.

5G ULTRA стартира в края на 2020 г и използва честотна лента с ширина 100 MHz, която е по-голяма от съвкупната честотна лента на всички предходни технологии, взети заедно, в една посока на предаване.

А1 отчита силен интерес към 5G услугите, като броят на уникалните клиенти се е увеличил с почти 350% през първите шест месеца от годината. В същото време, от януари до юни 2022 г. трафикът през 5G ULTRA е нараснал с повече от 180%, за да достигне над 5 хил. терабайта (TB). Това става на фона на увеличения с 46% общ трафик на данни за същия период.

За полугодието най-голям трафик в 5G ULTRA са генерирали потребителите в София, Пловдив, Варна, Бургас и Стара Загора, като столицата е отговорна за половината от общия 5G трафик.

Освен за покритие и трафик, става дума и за чиста скорост. Като препратка към международните резултати, с които започнахме този текст - средната скорост на теглене в 5G ULTRA е шест пъти по-висока от тази на 4G мрежата на А1. Това означава над 1750 Mbps.

Ще завършим, като припомним още една новина, която е важна потребителите в България – до 30 септември А1 отваря мрежата си от ново поколение. Така всички клиенти на мобилна услуга, които разполагат с 5G смартфон, могат да изпробват 5G ULTRA безплатно.

При всички случаи, това е най-лесният начин да разберете от първа ръка какво означава мобилен интернет на световно ниво.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com