Nokia G21: солиден смартфон на отлична цена

25239
Nokia G21: солиден смартфон на отлична цена
Снимка: Actualno.com

През последните години брандът Nokia (лицензиран от HMD Global) е познат с интересни модели като здравия (във всеки смисъл) XR20, както и с добри бюджетни смартфони като чисто новия Nokia G21. Всички се прехласваме пред лъскавите “премиум” технологии и това е абсолютно нормално, по разнообразни причини, свързани с човешката природа. В много случаи обаче реално имаме нужда от надежден ”работен кон” като Nokia G21, който прави това, което се иска от него; надежден е и е на добра цена. Флагманските смартфони са чудесни, но не всеки човек има жизнена нужда от, да речем, 8K видеозаснемане, трицифрено число мегапиксели и корпус от мъдро крушово дърво, скрепен с древна магия. Освен това, нека бъдем честни - в живота на всеки човек настъпва момент, в който изпуска лъскавия си телефон върху твърда повърхност. И точно в този миг, от гледна точка на емоционалния и финансов стрес, има огромно значение дали смартфонът струва 200 или 2000 лева.

Нека да се концентрираме върху Nokia G21. Той изглежда “нормкор”, спретнато и практично, като качествен “суичър” с качулка. Конструкцията е здрава, солидна и вдъхваща увереност, без да са необходими добре познатите маркетингови имена от сорта на “използвана в космическата индустрия специална сплав с допълнително наноструктирирано защитно покритие”.

Телефонът има текстуриран матов поликарбонатен гръб, който осигурява добър захват в ръката. Устройството е добре балансирано и ляга удобно в ръката “като пет пари в кесия”. Тройната камера е вертикално разположена и не стърчи като Айфеловата кула. Практичната комбинация от контроли и портове включва високоговорител, USB C порт, специален бутон за Google Assistant, жак за слушалки; комбинация от бутон за включване/изключване и сензор за пръстови отпечатъци, плюс SIM слот и регулатор за силата на звука.

Лице на смартфона е 6,5-инчовият HD+ (720 x 1600 пиксела) IPS LCD дисплей с честота на опресняване 90 Hz и цветове, контраст и яркост (400 нита) над средното за този клас устройства. Камерите включват основен 50-мегапикселов сензор, плюс 2MP макро и 2MP сензор за дълбочина. Предната 8MP камера с AI, нощен режим и разпознаване на усмивки прави добри, усмихнати селфита при слаба осветеност. Имаме още LED светлина за снимки, както и HDR и панорамен режим на заснемане. Смартфонът може да записва 1080p видео при 30 кадъра в секунда.

Откъм хардуерна производителност Nokia G21 разполага с GPU Mali-G57 MP1 и с осемядрен процесор (2x1,6 GHz Cortex-A75&6x1,6 GHz Cortex-A55). В превод, това означава, че има повече от предостатъчна производителност за всичко необходимо. Освен ако, разбира се, не очаквате да играете гладко на Call of Duty: Mobile - което, така или иначе, не е реалистично очакване за смартфон с цена под 500 лева. Иначе казано, можете да намерите доста по-добра производителност на пазара, но не и на тази цена. Добавяме 4GB оперативна памет и 64GB или 128GB вградена памет. Черешката на тортата (или маслинката в коктейла) тук е наличието на слот за microSDXC карти памет.


Приятни добавки в Nokia G21 са FM радиото, както и поддръжката на USB On-The-Go. Последното означава, че телефонът може да служи като “домакин” на други USB устройства и можете, да речем, да прехвърляте на него данни, без да ви е необходим PC.

Батерията е с капацитет 5050 mAh, което при енергийната икономичност на телефона осигурява два дни живот при стандартна употреба, с тенденция към трети при оптимални условия. В комплекта има 10W зарядно, като телефонът може да се зарежда и на 18W с допълнително закупена бърза “зареждачка”.

В софтуерно отношение телефонът идва с преинсталиран чист ванилов Android 11 от извора, без излишни добавки, “топинги”, “дресинги” и финтифлюшки. При това Nokia G21 е готов и за Android 12, което е доста привлекателно за потребителите, дори без да споменаваме гарантираните 2 години актуализации на операционната система. Нещо повече, смартфонът получава и 3 години актуализации на сигурността, като броят актуализации е общо 36 - двойно над обичайното за моделите в този ценови клас.


Допълнителна екстра е предварително инсталираното приложение ExpressVPN с 30-дневен безплатен пробен период. Това е много добра идея, защото VPN (виртуалните частни мрежи) вече са необходимост в сегашните времена на нарастваща кибер несигурност. С VPN можете да сте спокойни за сигурността на личната си информация.

В заключение, новият Nokia G21 е приятен за ползване и компетентен бюджетен телефон - здрав, надежден, практичен и лоялен работяга, с дълъг живот на батерията и отлично съотношение цена/функционалност. На българския пазар смартфонът е достъпен в ценовия диапазон от 299 до 366 лева, като субсидираните предложения на мобилните оператори естествено са още по-достъпни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com