Ново мобилно приложение с амбиция да помага в борбата с коронавируса (ВИДЕО)

2997
Ново мобилно приложение с амбиция да помага в борбата с коронавируса (ВИДЕО)
Снимка: iStock/Guliver

Създателите на ново безплатно мобилно приложение си поставят за задача чрез него да помогнат в борбата с коронавируса SARS-CoV-2 и болестта COVID-19.

Платформата се казва iHELP, като чрез нея регистрирани потребители ще могат да описват симптоми на болест и дали е възможно да става въпрос за COVID-19.

iHELP повече от 6 години помага на над 8500 българи да оказват помощ на изпаднал в беда до пристигане на екип на "Спешна помощ". В глобален мащаб от услугата се възползват близо 40 000 души.

Заради настоящата ситуация създателят ѝ Христо Христов надгражда iHELP така, че здравите, потенциално болните, както и тези с вече установена зараза на COVID-19 да споделят как се чувстват, каква е симптоматиката им, ако има такава, както и да създават свое виртуално досие. Допълнителен мониторинг и намаляване на стреса за потребителя – това е крайната цел, която Христо си поставя.

За да я изпълни той добавя функционалност, която показва в реално време колко от потребителите на iHELP около нас са споделили своите симптоми – дали са напълно здрави, в начален стадий на болестта или в тежко състояние. Чрез виртуалната карта можем да проверяваме на колко безопасно мястo се намираме в момента, като радиусът може да бъде променян – от 1 км до 10 км. Освен че можем да наблюдаваме какво се случва в квартала, в който се намираме в момента, можем да правим същата справка и за цялата страна през виртуалната карта.

Във връзка с инициативата, председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Иван Маджаров казва следното, според съобщение от самия БЛС: "Във времената, в които всеки трябва да стои у дома си, независимо дали е болен или не, от изключителна важност е обществото да бъде спокойно и сигурно, че има достъп до адекватна медицинска помощ, без да поставя останалите в риск от разпространение на COVID-19. Приложението позволява да бъде така доразработено, че при желание от страна на медицинското съсловие то да получава обобщена информация в реално време как се разпространява заразата из страната, в кои области, както и с каква тежест".

Как работи iHELP

Vivacom: Новото приложение за борба с коронавируса ViruSafe вече е налично

Мобилното приложение ViruSafe, което е част от националната информационно-аналитична система за борба с COVID-19 пандемията, вече е нал...

Приложението е налично и безплатно в онлайн магазина на Google за устройства с Android, а до дни – и в този за потребителите с операционна система на IOS.

Чрез бързо меню, посветено на коронавируса, всеки потребител ще може да отбелязва как се чувства. Всичко това се записва в персонално досие, което се пази в специална база данни, която при нужда да може да предоставя на лекуващия си лекар. Освен основни симптоми като вид на кашлицата, отделяне на секрети и температура, всеки ще може неограничен брой пъти да отбелязва изменения в симптоматиката си, измерване на пулс, кръвно налягане, брой вдишвания. Приложението вече е интегрирано успешно в Словения.

Видео, което показва как точно се въвежда симптоматиката, свързана с коронавируса:

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Избирай от селекция безжични слушалки на лизинг без оскъпяване от А1 до края на април

До 30% намаление на книги в Ozone.bg в играта „Петък с Yettel”

Борислав Славов спечели награда БАФТА за музиката към "Baldur's Gate 3" (СНИМКА+ВИДЕО)

Вземи новия Nothing Phone 2A с 3 години гаранция и план от А1

Придобивките на работното място – повече или по-качествени

Вземи iPhone от А1 на изплащане без оскъпяване и с подарък – безплатна карта с мобилен интернет

Huawei FreeClip: Безжичните слушалки, които променят всичко (ВИДЕО)

Новата AI функция на Rakuten Viber обобщава груповите чатове за миг

iPhone 12 64GB и iPhone 13 128GB се предлагат с до 150 лева отстъпка в онлайн магазина на Yettel

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии