Пиърсинг на езика управлява инвалидна количка

137511
Пиърсинг на езика управлява инвалидна количка

Експериментално устройство ще позволява на парализирани хора да управляват инвалидната си количка само с просто движение на езика в съответната посока, съобщава Асошиейтед прес.

За целта на езика се поставя пиърсинг - магнитна плочка, приличаща на бижу, която служи като джойстик. Информацията за местоположението на езика се подава към смартфон, който потребителят носи. След това специално приложение изпраща командата към електронната система на количката. По същия начин може да се задвижва и курсорът на компютър.

Кой управлява вашия самолет?

Автопилотите разглезват летците от гражданската авиация, оплакват се в съсловното американско федерално управление. Време ли е да се от...

Учените са провели експеримент с 11 души, парализирани от врата надолу, които бързо се научили да използват езика си като средство за управление на инвалидната количка и се справяли дори с трудни маршрути с много завъртания и обръщане.

Системата е разработена от екип учени от Атланта и Чикаго. Проучването, публикувано в списание "Science Translational Medicine", е в ранен етап, който позволява употребата на устройството само в лабораторни условия. Преди да може да бъде продавано устройството, трябва да бъдат проведени по-широки проучвания в реални условия. Но идеята привлича вниманието на специалистите и поражда надежди за осигуряване на по-голяма мобилност и независимост на парализираните хора, отбелязва АП.

Източник: БТА, снимка: bbc.co.uk

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии