Предимствата на 5G

14431
Предимствата на 5G
Снимка: Теленор

Новото поколение мобилни мрежи е вече тук. С навлизането на последните технологични продукти в живота ни и нуждата от постоянна връзка дойде време, в което устройството в ръцете ни трябва да претърпи своето развитие. Това е следващата стъпка,  за да можем да получим още повече възможности като потребители. Така от 2021 г. България се нареди до държавите, в които работят 5G мрежи. Съвсем скоро ще можем да се насладим на редицата нови възможности, които те предлагат.

Предистория

За да сме наясно с предимствата на новото поколение мрежи, несъмнено трябва да знаем какво разграничава различните поколения мобилна връзка.

Мобилните телекомуникации са достъпни в България от 90-те на миналия век с първото поколение мрежи, което имаше възможност за пренос на глас. Следващото, което се появи (2G), даде възможност за използването и на текст под формата на SMS. Така по мобилната мрежа вече започна да се предава не само звук.

3G донесе използването на мобилен интернет и първите наченки на видео връзка, а с 4G, което ползваме в момента, вече имаме широколентов достъп, даващ възможност за високи скорости, обмен на голям обем данни и всичко това, на което се радваме като потребители в момента.

Въпреки че сега мнозина не могат да си представят как всичко това би могло да бъде надградено, 5G всъщност ще въведе изцяло нова ера от услуги за потребителите и възможности за бизнеса, на които ще станем свидетели през следващите години.

На първо място е скоростта

Сдобием ли се с 5G устройство и регистрирайки се с подходящ план в новата мрежа, първата разлика, която потребителите ще установят, е скоростта. Тя е по-висока от тази на 4G, достига до 10 пъти по-високи стойности, а с времето и развитието на технологията вероятно  ще станем свидетели и на още по-високи. Това не само ще подобри услугите, които ползваме в момента, но ще позволи създаването на нови, които сега дори не можем да си представим.

Благодарение на новите мрежи, потокът от информация, която ще получаваме за секунда, ще може да е много по-голям, а това с времето ще ни позволи не само да „теглим“ съдържание по-бързо, но ще направи и услугите, които ползваме, различни.

Сигурно сте забелязали, че снимките в социалните мрежи понякога не са с много високо качество, клиповете в YouTube не тръгват в максималната си разделителна способност, а много от услугите имат ограничения. Това е, защото създателите им се съобразяват със своите потребители и скоростта на мрежата, която използват. С навлизането на 5G мрежите всичко ще се промени и крайният потребител ще може лесно да получава много повече за по-кратко време и с високо качество.

Реакция на мрежата

Друг основен показател, с който се измерват мрежите, е времето за реакция. Това е второто най-важно нещо след скоростта. В момента 4G мобилната мрежа постига реакция от около 50 милисекунди. С 5G тази стойност ще спадне до 1 милисекунда. И ако в момента е невъзможно прецизното изпълнение на редица услуги, то това в бъдеще ще се промени.

Времето за реакция при предаването на информация има сериозно значение за всичко, което се извършва в реално време - като се започне от играта в мрежа през мобилно устройство, услуги, базирани на виртуална реалност, та чак до телемедицина и автономно движение на превозни средства.

Промяната ще позволи налагането на стандарт с нищожно закъснение при всяко едно действие, изискващо прецизност. Лекарят ще може дистанционно да управлява уред, който в реално време извършва диагностика, или да прави дори операция. Оператор ще може да управлява дистанционно дрон, който извършва доставка. С шлем за виртуална реалност ще можем да управляваме не само игри, но и аватари, извършващи определени дейности. И това не е фантастика – всичко може да се случи много скоро, благодарение на 5G.

Без кабели

Дори в момента това предимство да не се изтъква широко при въвеждането на този вид мобилни мрежи, намаляването на кабелите ще е едно от сериозните подобрения за редица потребители. Благодарение на това, че мобилните мрежи ще станат доста  по-бързи от основно използвания „кабелен интернет“. По този начин съвсем скоро ще бъде излишно „прокарването“ на интернет и дори телевизия в нечий дом или офис.

Необходим ще е само един 5G рутер, до който ще идва широколентов достъп с висока скорост, който ще може да обезпечи не само свързаността с интернет, но и допълнителни услуги като телевизия, охрана и др.

Умен дом

В последните години все по-често вкарваме в дома си устройства, които го превръщат в умен. Дали това са системи за сигурност, забавление или най-различни свързани уреди като хладилници, печки, термостати, отоплителни уреди или други, Internet of Things (IoT) в следващите години ще се развие още по-стремглаво заради 5G.

Всички джаджи, имащи нужда от свързаност, ще получават качествена връзка благодарение на новите мрежи. Те ще могат да се управляват от разстояние или сами, извличайки необходимата информация от мрежата, в която ще са свързани.

Нови услуги

Всичко, което използваме днес, ще еволюира с 5G. Мрежите обаче ще позволяват навлизането и на изцяло нови услуги в ежедневието ни. Високата скорост и бърза реакция на мрежата ще позволяват истинска революция при превозните средства, където ще можем да видим пълна автономия и движение без шофьор.

Ще се променят доставките, в които все по-често ще започнем да виждаме по-големи нива на автоматизация. Пред нас са много машини, които ще работят сами, но и свързани една с друга. Ще се промени начинът, по който общуваме с институциите, този по-който пазаруваме, получаваме пратките си или храната, която поръчваме вкъщи.

Покритие и качество на връзката

Благодарение на използването на нови технологии и възможност за „разрез на мрежата“ 5G ще предлага на своите потребители много по-добро покритие и най-вече качество и стабилност на връзката. На единица място ще могат да се разположат много повече устройства, които да бъдат свързани за разлика от постигнатото при 4G. Това е от особено значение заради броя на свързани устройства и IoT модели, чието разпространение расте с всеки изминал ден.

5G ще използва по-добре мрежата, давайки възможност на различни услуги да работят на определена част от нея. Така например ключова инфраструктура ще може да функционира винаги с 5G, заемайки определен диапазон, докато друга част от нея ще може лесно да се отдели за социални мрежи, да речем.

По-ефективна индустрия

Въпреки че някои от нещата, идващи с 5G, няма да засегнат директно крайните потребители, новите мрежи ще променят много неща и за бизнеса. Все повече фабрики и процеси в цехове ще могат да се автоматизират. Очакват се сериозни подобрения в производството, в земеделието, както и в търговията, където магазините буквално ще могат да влизат в дома на хората. Там чрез виртуална реалност те ще могат да представят продукцията си или дори да дават възможност на клиентите си да ги изпробват, без да ги купуват.

Бъдещето е вече тук

Новите мобилни мрежи от пето поколение имат потенциал да променят всяка част от нашето ежедневие. За кратко време те ще позволят въвеждането на редица услуги, за част от които дори не сме подозирали, че могат да съществуват. Новото поколение мрежи ще бъде в главната роля в редица сектори от индустрията, здравеопазването, търговията. Всичко ще рефлектира върху крайните потребители, които ще могат да получават много повече, на по-конкурентна цена, елиминирайки различни неудобства, с които се сблъскват в момента.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com