Приложения предупреждават за земетресения секунди преди това

6117
Приложения предупреждават за земетресения секунди преди това
Снимка: iStock

За някои неща не можем да бъдем застраховани - такива например са бедствията. Има ли обаче начин да бъдем предупредени за тях, за да вземем навреме мерки. При земетресението например няколко секунди могат да се окажат знакови за живота ни. За щастие технологиите се развиват и имаме добра новина за вас - можете да разберете, че предстои земетресение 25 секунди преди това от специално приложение.

Съществуват две, които могат да ни уведомят не повече от 25 секунди преди настъпването на земетресение, а информацията за тях идва от Националния институт за изследване и развитие на физиката на Земята (INCDFP) и Google. INCDFP има два специални акаунта за това в Telegram и Twitter. Всеки може да се абонира за тях и да настрои телефона или компютъра си да получава предупреждения в случай на земетресение 25 секунди преди това.

Как работи системата за предупреждение при земетресения?

Земетресение до Тополовград

Земетресение в района на Тополовград е регистрирано тази сутрин. Трусът е регистриран в 7:57 часа в района на Тополовград, това сочи с...

Начинът, по който работи системата за предупреждение, е много прост. Над сеизмичната зона са разположени сензори, които регистрират първите импулси на земетресението. INCDFP оценява магнитуда на първите 3 импулса, които достигат до най-близките сензори. По това време енергията, разсеяна от земетресението, е малка и не може да причини щети. От първите 3 импулса до появата на опасната вълна, в рамките на 25 секунди, системата може да предупреди населението, пише playtech.ro.

ВСИЧКО ЗА ГОЛЯМОТО ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ В ТУРЦИЯ - ТУК!

Предупреждения за земетресения за Android

Потребителите на мобилни телефони с Android могат да получат предупреждение за земетресение от още една безплатна услуга - Android Earthquake Alerts. Тази услуга открива земетресения по целия свят и предупреждава потребителите на Android за появата на такова явление в техния район.

Бившият главен архитект на София: Нормите за качество на строителство са много високи

Българските норми за строителство са заимствани от германските и са доста добри. Има пропуски в довършителните работи, конструкцията е ...

Как работи Android Earthquake Alerts?

Това не е отделно приложение, а функционалност, която е част от операционната система Android. Тя използва акселерометрите, с които са снабдени повечето от над 3 млрд. смартфона с Android, използвани в световен мащаб. Телефоните в района, където се случва земетресението, засичат движението на земята, специален алгоритъм оценява магнитуда и местоположението на земетресението, след което системата предупреждава потребителите на Android в засегнатите райони.

Как можете да получавате предупреждения за земетресения?

Всичко, което трябва да направите, за да получите достъп до тази услуга, е да влезете в настройките на телефона си, в раздела "сигурност и спешни случаи". Отидете на "предупреждение за земетресение" и поставете отметка на "получавам предупреждения", информира playtech.ro.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии