Пробив в изкуствения интелект, заплашващ човечеството, довел до уволнението на Сам Олтман?

5880
Пробив в изкуствения интелект, заплашващ човечеството, довел до уволнението на Сам Олтман?
Снимка: Getty Images

Мощен пробив в развитието на изкуствения интелект, който може да представлява заплаха за човечеството, вероятно е причината за уволнението на главния изпълнителен директор на OpenAI Сам Олтман, съобщиха западни издания.

Малко преди да настъпи 5-дневният хаос в компанията, който доведе до отстраняването и повторното назначаване на Олтман на ръководния пост, няколко изследователи написали писмо до борда, в което разказали за новото откритие. В него те предупредили, че напредъкът, постигнат по проект Q*, има потенциал да застраши човечеството, предаде 24 часа

Още: Хаос в OpenAI: какво се случва в компанията, създала ChatGPT

Според вътрешни източници става дума за пробив в проекта на стартъпа Q*, който е под ръководството на Олтман. Той е посветен на суперинтелигентността. OpenAI дефинира суперинтелигентността като AI системи, които са по-умни от хората.

Пазеното в тайна по-рано писмо в крайна сметка довело до отстраняването на Олтман, създателя на ChatGPT, и последвалия хаос в стартъпа. До неговото разкриване се стигна, след като в сряда изпълнителният директор Мира Мурати говори за Q* пред служителите и спомена писмото, изпратено до борда преди събитията от този уикенд.

Още: Важни новини за изкуствения интелект: Уволненият Сам Олтман се завръща в OpenAI

Източници цитираха писмото като един от факторите сред дългия списък с оплаквания от борда, довели до уволнението на главния изпълнителен директор. Преди триумфалното му завръщане късно във вторник обаче повече от 700 служители заплашиха да напуснат и да последват лидера си в “Майкрософт” в знак на солидарност към него.

Новината беше коментирана и от създателя на “Тесла” и “СпейсЕкс” Илон Мъск - един от първоначалните спонсори на OpenAI, който отдавна се разграничи от методите на Олтман и открито го критикува. Сега милиардерът определи разкрития напредък на OpenAI като “изключително обезпокоителен”.

Още: След отстраняването на Олтман: Почти всички служители на OpenAI са готови да го последват в Microsoft

Новината дойде малко след като Илон Мъск публикува друго писмо, в което се твърди, че Олтман и неговият съосновател Грег Брокман създават враждебна работна среда. Зад Илон Мъск пък застават бивши служители на OpenAI, които описват подробно “нечестното” и “манипулативно” ръководство на Олтман и Брокман. Те твърдят, че значителен брой служители на OpenAI са били изтласкани от компанията, за да се улесни преходът ѝ към модел за печалба.

“Техните методи обаче породиха сериозни съмнения относно истинските им намерения и степента, в която те наистина приоритизират ползата за човечеството”, пише още в писмото. “Това изглежда като притеснение, което си струва да бъде проучено”, заключава Мъск.

Още: Основателят на ChatGPT: Домашните работи никога няма да бъдат същите

Изложението на бившите служители завършва с молба към новоназначения борд на директорите да заеме твърда позиция срещу неетични практики и да започне независимо разследване на поведението на двамата създатели. “Бъдещето на изкуствения интелект и благосъстоянието на човечеството зависят от вашия непоколебим ангажимент за етично лидерство и прозрачност”, се казва още в писмото.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Изпълнете пролетните празници със забавление с любимите си сериали

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии