Слушалки ще откриват мозъчни увреждания

23232
Слушалки ще откриват мозъчни увреждания
Снимка: Getty Images / Guliver

Лекари са разработили метод за измерване на вътрешночерепното налягане, при който се използват специални слушалки. Новата технология може да засече животозастрашаващи мозъчни увреждания и инфекции, пише MailOnline.

По време на теста пациентът носи слушалки и устройство, което се поставя в ухото и се свързва с компютър. Системата дава възможност на лекарите да измерят налягането на течностите в черепа и по-специално на течността в канала между вътрешното ухо и мозъка, без да извършват операции или болезнени процедури на гръбначния стълб.

Откриха нов "враг" на черния дроб

Учени от единбургския университет са установили, че заболяванията на черния дроб, по-често възникват при хора, страдащи от депресия. И...

В момента устройството се използва в Саутхемптънската обща болница във Великобритания.

Течностите в ухото и мозъка са свързани и по тази причина промяна в налягането в мозъка води до промяна и в ухото. Такива промени биха могли да са причинени от подуване на мозъка вследствие на нараняване или инфекция, което пречи на движението на кръвта и нарушава снабдяването с кислород. В момента вътрешночерепното налягане се измерва чрез пробив в черепа и присаждане на сонда или чрез лумбална пункция.

Слушалките ще служат за поставяне на диагноза при състояния като травми на главата и менингит, както и за наблюдение на пациенти в кома. Технологията е адаптирана и от Националната космическа агенция на САЩ за анализ на нивата на мозъчното налягане на астронавтите. Според лекарите устройството би могло да се използва за различаване на травми на главата от посттравматичен стрес при войници, завръщащи се от фронта.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии