Светът на мобилните технологии - къде сме ние?

2944
Светът на мобилните технологии - къде сме ние?
Снимка: iStock/Guliver

Най-ползваното мобилно приложение от българите е Facebook, а след това се нарежда чат приложението Viber. Това показват данни на "Галъп Интернешънъл" от изследване, поръчано от българския телекомуникационен оператор Vivacom.

Освен това, 49% от SIM картите на българските потребители имат включен мобилен интернет т.е. устройствата не се ползват само за разговори. 25% от българите пък пазаруват онлайн през мобилния си телефон, а само 3% изпращат SMS-и, докато близо една трета от потребителите - 28% - влизат ежедневно в мобилни приложения за комуникация като Viber, WatsApp или Facebook Messenger. Гласовата поща и mms-ите също отпаднаха като навик и вече се приближават до нулата на потребление - едва 2% ползват гласова поща ежедневно и едва 1% процент от хората прибягват всеки ден до имиджови съобщения.

Имате седмица, за да решите дали искате договор с телеком, дори вече да сте подписали

Договорът с мобилен оператор може да бъде прекратен без неустойки до 7 дни след сключването му, ако клиентът не е дал съгласието си той...

В рамките на една година потребителите, използващи телефона само за разговори, са намалели от близо 60% до 51%. Ако все още всеки втори в България ползва само гласови услуги от телефона, то вече близо 10% от потребителите ползват карти с включена услуга само мобилен интернет и боравят единствено с интернет връзката на мобилното си устройство - за една година ползвателите на SIM карти само с интернет достъп са се увеличили с два 2%.

Навиците ни се променят и по отношение ползването на интернет през телефона – макар и с малка разлика, пристрастените към социалните мрежи, които поне веднъж дневно посещават през мобилния си телефон Facebook, Twitter или LinkedIn, вече са повече от хората, всекидневно прибягващи до интернет търсачките - 36% срещу 33%. Въпреки големите възможности на 4G технологията, обаче, гледането на видео и телевизия през мобилна мрежа все още не ни е навик – засега само 2 процента от българите се възползват от удобството да гледат телевизия на телефона си всеки ден. Прогнозите на експертите от Vivacom обаче са за покачване на тези проценти в следващите 2 години, както и за разширяване на търсенето на висококачествена интернет връзка до дома, заради трайната тенденция към увеличение на потреблението на интерактивна телевизия вкъщи.

Световни тенденции

Месец преди Световния мобилен конгрес в Барселона, тенденциите по отношение на технологиите бяха представени в Лас Вегас - на световното изложение на Асоциацията на потребителските технологии. Сред тях се отличават: домашни роботи, които да ни забавляват и реално да си играят с нас; виртуални асистенти като тези на Google и Alexa, които поемат все повече от функциите на лични асистенти; приложения за здраве, които надскачат фитнес апликациите с учудващи способности като това на Testdrop, което тества качеството на питейната вода на базата на електрическото поле около нея.

Защо SMS-ите на кирилица са по-скъпи - поради технически причини

Не виждам защо и как трябва да се оправдаваме с технически причини. Това е разделение, което ни поставя в неизгодна позиция и ни удря п...

При телефоните тенденциите са: голям всеобхватен екран, необичайно ярки цветове и една от най-горещите тенденции на 2017-та, която ще се доразвива и през 2018 г. - фокус върху сигурността с вградени в дисплея различни типове скенери за разпознаване на собственика на телефона.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Избирай от селекция безжични слушалки на лизинг без оскъпяване от А1 до края на април

До 30% намаление на книги в Ozone.bg в играта „Петък с Yettel”

Борислав Славов спечели награда БАФТА за музиката към "Baldur's Gate 3" (СНИМКА+ВИДЕО)

Вземи новия Nothing Phone 2A с 3 години гаранция и план от А1

Придобивките на работното място – повече или по-качествени

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии