Свъзано със Сорос НПО предлага онлайн регулации срещу "своеволия" на частни оператори

2424
Свъзано със Сорос НПО предлага онлайн регулации срещу "своеволия" на частни оператори
Снимка: Getty Images/Guliver

Стратегия на неправителствената организация "Отворено общество" призовава за създаването на международни регулации за това „каква информация се премахва от интернет пространството и каква и защо може да остане“ публикувана там. Според документи, съдържащи предложената регулация, тя ще е в подкрепа на „тези, които най-много подкрепят отворено общество“, посочва сайтът The Daily Caller.

The Daily Caller е сайт, основан от Тъкър Карлсън и Нийл Пател. Пател е известен като бивш съветник на вицепрезидента на Джордж Буш-младши - Дик Чейни. Сайтът излезе онлайн през 2010 година, след като набира начален капитал от 3 млн. долара.

Северна Корея разработи свой вариант на интернет телевизия

Северна Корея е разработила свой собствен вариант на интернет телевизия при липса на връзка с глобалната мрежа. Централната телевизия ...

Призивът за международен контрол на интернет информацията е част от документ от 34 страници, който представлява стратегия на Правната инициатива на "Отворено общество" (Open Society Justice Initiative) за периода 2014-2017 година, пише БГНЕС. Изтеклият в мрежата документ е един от общо 2500 текста, публикувани от хакерската група DCLeaks. The Daily Caller припомня, че сайтът на хакерите и профилът им в Twitter биват блокирани, след като започва да излиза информация за свързани със Сорос дейности.

Според документа на Правната инициатива регулациите на интернет пространството са необходими, за да се защити свободата на изразяване.

„Интернет е ключов инструмент за разпространяване на свобода на изразяване и отворени общества – както по време на Арабската пролет – и е потенциален защитник срещу монополния контрол на информация на места като Китай и Централна Азия. Но също така световната мрежа представлява и незасегнати предизвикателства, включително с липсата на регулации на частните оператори, които могат да решават, без съответните съдебни процедури, каква информация да бъде сваляна от интернет и каква може да остане“, се посочва в документа.

Една от „програмните концепции и инициативи“, посочени в документа, е за популяризиране на „подходящ баланс между поверителността и свободното изразяване/ценностите за прозрачност в области от особен интерес за фондация „Отворено общество“ и Правната инициатива, в това число реч от обществен интерес онлайн, достъп до данни за етноси, статистическа информация за общественото здраве, корпоративно право на собственост, декларации за имущество на държавни служители и правата на неправителствени организации да запазват информация лична“.

Даркнет - тъмната страна на интернет

Германската полиция изнесе данните за киберпрестъпността в страната. От особен интерес са изводите на специалистите за т. нар. "Даркнет...

Според документите позицията на Правната инициатива изглежда е, че частните актьори в интернет трябва да бъдат подложени на международен контрол, за да бъдат спирани да оказват взаимен натиск върху свободите си на изразяване и изказване, коментира The Daily Caller.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Социалните мрежи и видео съдържанието генерират най-голям ръст в интернет трафика

Yettel предлага дългоочаквания флагман Xiaomi 14 Ultra със специална оферта

Бъдещето на мрежите: Сдружението за електронни комуникации с двудневен семинар в Пловдив

Русия мисли да забрани TikTok

Емоциите и преживяванията, които подтикват към действия – как Yettel помага на потребителите да бъдат по-отговорни към природата

Yettel предлага SAMSUNG Galaxy S23 256GB със 150 лева отстъпка в своя онлайн магазин до 17 април

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии