Съществува ли микровълновото оръжие, причиняващо Хаванския синдром?

15724
Съществува ли микровълновото оръжие, причиняващо Хаванския синдром?
Снимка: IStock/Guliver

Според водещи американски експерти в последните години в няколко страни е било разработено портативно микровълново оръжие, способно да предизвика загадъчна вълна от травми на главния мозък. То е наречено "Хавански синдром" и е било използвано срещу американски дипломати и шпиони, пише The Guardian.

Американска компания създава принцип на такова оръжие за морската пехота през 2004 година. Оръжието, под кодовото название Medusa, е трябвало да бъде достатъчно малко, за да се събере в автомобил и да предизвика ефект на "временно изваждане от строя, но с малка вероятност за смъртен изход или необратима травма." Няма никакви доказателства за това, че тези изследвания са били продължени след фазата на прототипа и отчетът за този етап е премахнат от уеб страницата на Военноморските сили на САЩ. Учените, запознати с проекта, заявиха, че проектът е замразен поради етични съображения, които възпрепятстват експериментите с участието на хора, но по думите им подобни съображения не биха попречили на противниците на САЩ, включително Русия и вероятно Китай.

Джеймс Джордано, професор по неврология и етика в медицинския център към университета в Джорджтаун, който е старши научен сътрудник по биотехнология, биобезопасност и етика във Военноморския колеж на САЩ, е бил назначен за съветник на американското правителство в края на 2016 година, след като в Хавана започват заболявания сред двайсетина американски дипломати. По-късно той взима участие в съставянето на оценка за Командването на силите със специално предназначение на САЩ за това кои страни правят разработки на тези технологии и какво са постигнали.

"Става ясно, че част от работата, която се е извършвала в бившия Съветски съюз, отново е възобновена от Русия и нейните сателити", казва Джордан и добавя, че Китай също е разработил устройство с насочване на енергия за проверка на структурата на различни материали. Тази технология би могла да бъде адаптирана за използване и като оръжие. Втората голяма вълна от травми на мозъка сред американските дипломати и сътрудници на разузнаването се случва в Китай през 2018 година.

Джордано не е упълномощен да съобщава подробности за това коя страна и какъв вид устройство е разработила, но посочва, че в новото оръжие се използват микровълнови честоти, способни да нарушават работата на мозъка без каквито и да било усещания за парене.

Ако противниците на САЩ са успели да смалят технологията за насочена енергия, необходима за нанасяне на увреждания на тъканите от разстояние, това я превръща в оръжие и е по-вероятното обяснение на Хаванския синдром. Над 130 американски чиновници от Държавния департамент, ЦРУ и Съвета по национална безопасност са пострадали от първите, регистрирани в Куба, симптоми. Те са включвали виене на свят, загуба на равновесие, гадене и главоболие. Последиците за някои от пострадалите са били изтощителни и продължителни. В някои от последните инциденти са пострадали чиновници от Съвета по национална безопасност, при които парализиращите симптоми са започнали посред бял ден във Вашингтон. Държавният департамент, ЦРУ и Пентагона започват разследване, но все още не се е стигнало до никакви изводи. В декемврийския отчет на Националната академия на науките се казва, че травмите от Хаванския синдром най-вероятно са предизвикани от "насочена импулсна радиочестотна енергия."

Джеймс Лин, водещ американски специалист в областта на биологическото въздействие на микровълновата енергия, отбелязва, че за фокусирането на енергията на неголяма площ, нагряването ѝ за кратко време и създаването на "вълна с термоустойчиво налягате", която достига до главния мозък, предизвиквайки увреждане на меките тъкани, не се изисква голям апарат. Първоначално вълната на налягане ще се възприеме от целта като звук. Много американски дипломати, шпиони, войници и чиновници, чиито симптоми се изследват в рамките на разследването на Хаванския синдром, съобщават в началото, че са чували странни звуци.

Куба обвинява САЩ в намеса във вътрешните работи на страната

Куба се обърна към ръководителя на дипломатическата мисия на САЩ в Хавана Тимоти Зунига-Браун, за да протестира срещу подкрепата му за ...

Системата със сигурност може да бъде събрана в няколко големи куфара, което да позволи пренасяне ѝ във фургон или ван, уточнява почетният професор от катедрата по електроника и изчислителна техника в университета на Илинойс Лин. Това не е нещо, за чието съдействие е необходимо голямо място или оборудване.

Проектът за микровълново оръжие за морската пехота на САЩ, за което първи съобщи Wired, е бил разработван от компанията WaveBand Corporation. За оръжието под кодовото название Medusa (Mob Excess Deterrent Using Silent Audio) е използвана същата технология, предложена и от професор Лин - "микровълнов звуков ефект", създаващ стремителни микровълнови импулси, които нагряват леко меките тъкани на мозъка, като по този начин създават ударна вълна вътре в черепа. WaveBand получава 100 000 долара за прототипа, който съгласно спецификациите на договора е трябвало да бъде "портативен, изискващ малка мощност, да има контролируем радиус, да може да се превключва от масово на индивидуално покритие, да предизвиква временно изваждане от строя, да има ниска вероятност от смъртен изход или необратими травми, да не причинява имуществени вреди и да има ниска вероятност за въздействие върху дружествения персонал."

В документ на Военноморските сили от 2004-та година (който е премахнат от сайта Navy Small Business Innovation Research) се казва, че въпросният уред е проектиран и създаден. "Проведени са измервания на мощността и са потвърдени изискваните параметри на импулса", се казва в документа и се добавя, че "е отбелязано експериментално свидетелство за микровълнов звуков ефект (MAE - microwave audio effect.)

Бившият ръководител на WaveBand Лев Садовник заяви, че е ограничен в това, което му е разрешено да съобщава за проекта, но отбелязва, че сред непосредствените ефекти на МАЕ са дезориентация и усещане за чуване на звуци. По думите на Садовник, устройството, способно да предизвика симптомите на Хаванския синдром, може да бъде относително портативно, за да се скрие в кола или фургон, но на голямо разстоянието не действа. Това може да се направи през стена, ако се намирате в съседна стая, пояснява още той.

Според Садовник, прототипът на Medusa не е бил достатъчно мощен, за да причини продължителна вреда, а и това не би било допуснато. Но по думите му Русия е напреднала в разработването на въздействието на микровълновото оръжие върху човека - отчасти заради това, че тя не е притискана от етични ограничения: "У нас има много строги ограничения за изпитанията върху хора и животни, руснаците не се придържат към тези стандарти.

Американско издание: Руското термобарично оръжие трябва да бъде във филм на ужасите

Десетилетия след въвеждането си, TOС-1 остава една от най-смъртоносните конвенционални оръжейни системи в бързо разширяващия се арсенал...

Според Джордано, различните политически етични норми в Русия и Китай създават "уникални възможности за придвижването на бионаучното и технологичното развитие с начини, които биха били неприемливи в САЩ и програмите на съюзниците в НАТО."

Макар много от пострадалите американски чиновници да смятат, че зад атаките стои Русия, засега няма убедителни доказателства за това, че отговорността е на Москва. В някои случаи, съгласно съобщенията, транспортните средства на руското военно разузнаване (ГРУ) са се намирали в близост от мястото на предполагаемото нападение. Но няма нищо необикновено в това, че ГРУ следи американските чиновници.

Руснаците имат дълга история на използване на микровълнови технологии срещу дипломатическите мисии на САЩ. През 60-те и началото на 70-те години на миналия век посолството на САЩ в Москва е било обект на микровълново излъчване, макар да не е изяснено с какви цели. Този случай е прераснал в скандал, когато се оказа, че правителството на САЩ е скрило този факт твоите дипломати.

В същото време САЩ са похарчили огромни средства, опитвайки се да разработят собствено оръжие с насочена енергия, както на основата на лазера, така и на основата на микровълновото излъчване. Марк Заид, адвокат, представяш някои от жертвите на Хаванския синдром, разполага с информационен слайд на ЦРУ от 60-те или 70-те години на миналия век, на който е изобразена сграда, поразена от микровълни от съседен строеж. По думите му този слайд е сред личните вещи, оставен от сътрудник на управлението, който е починал.

По думите на Джордано, макар разработките в САЩ да са спрени, противниците на Америка ги продължават. Той твърди, че първите десетки случаи на "Хаванския синдром" са полеви изпитания на такова оборудване. Докато САЩ е съсредоточават върху скъпоструващо оръжие за традиционна война Русия, Китай и другите "са много заинтересовани от разработването на некинетичния инструменти, които могат да бъдат използвани под прага, който формално би се считал за акт на война, за да се участва в процесите на масово разрушение."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

Нова сила става ключов пазар за чипове

Yettel предлага Galaxy A55 и Galaxy A35 с до 200 лв. отстъпка и в комплект с Galaxy Fit3

България в Топ 3 в ЕС по най-висока добавена стойност в ИКТ сектора

С поглед към бъдещето: CETIN България изгражда българската част от трансграничния транспортен коридор България – Сърбия

Yettel спечели престижна награда от Forbes Business Awards за зелените си политики

Xiaomi 14 и Xiaomi 14 Ultra в комплект с часовник или слушалки на супер цена предлага А1

Google уволни 28 служители, протестиращи за отмяна на договор с Израел

Вижте на живо: Сдружението за електронни комуникации обсъжда модернизиране на мрежите (ВИДЕО)

Yettel се присъедини към българската Харта на многообразието

Нов хуманоиден робот изненадва с нечовешки възможности (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии