vivo X80 Lite – бюджетният смартфон с флагмански характеристики

9260
vivo X80 Lite – бюджетният смартфон с флагмански характеристики
Снимка: vivo

Дами и господа, време е да си поговорим сериозно за един от глобалните производители на смартфони. Става дума за компанията vivo, която официално стъпи на европейския пазар през 2020 г. и в България през лятото на тази година. Преди това тя бе относително неизвестна (незаслужено) за българската аудитория, извън кръга на експертите и специализираните медии. Това обаче се променя, докато брандът бързо напредва по различните направления. Преди всичко, vivo е един от световните лидери в производството на смартфони. Според последните данни (за третото тримесечие на 2022 г., данни на Strategy Analytics) компанията е номер едно на ключовия, и много сложен в момента, китайски пазар. vivo е в глобалния топ 5 по пазарен дял и по брой продадени смартфони. Това са позиции, които се извоюват много трудно и са красноречиви за качествата на бранда и неговите продукти.

Накратко, присъствието на vivo на нашия пазар е отлична новина за потребителите. Добър пример за това е най-новият им смартфон X80 Lite, който вече се продава в България. Той е "олекотена” версия на впечатляващия флагман X80 Pro. vivo са свършили отлична работа, като са запазили много от добрите характеристики и са постигнали отлично съотношение качество/цена. Ето защо X80 Lite е идеален за потребители, които искат качествен и актуален 5G телефон, но не желаят непременно да имат флагман в джоба си. В следващите редове ще видим защо е така.

Комплектът на телефона включва обичайните неща, включително кабел и захранващ адаптер. Смартфонът идва с предварително поставено защитно фолио, както и с пластмасов калъф в кутията. Приятна добавка са адаптерът Type-C към 3,5 мм, но най-вече включените слушалки.

Първото впечатление от X80 Lite 5G е за супер елегантен дизайн, с тънки, почти невидими рамки, и с дисплей, заемащ почти цялото “лице” на устройството, с малък капковиден прорез на предната камера. Телефонът е изработен от устойчиво стъкло и се продава в черно и златисто (Diamond Black и Sunrise Gold), като златният вариант красиво прелива в различни цветове, гледан под различни ъгли и светлина. Конструкцията е здрава, смартфонът се усеща удобно в ръката и е наистина компактен за телефон от средния клас (тънък 7,79 мм и тежък 186 г). Накратко, отличен дизайн и изработка, демонстриращи висока класа.

Дисплеят също надскача нивото, което се очаква от смартфони в този клас. Виждаме отлично изглеждащ 6,44-инчов AMOLED панел с HDR10+ и резолюция 2404 x 1080 пиксела, който радва с изключително добра честота на опресняване (90Hz) и яркост (1300 нита, пикова). Освен това екранът осигурява отлични ъгли на видимост, както и четимост дори при ярка дневна светлина. Дисплеят включва надежден оптичен сензор за пръстови отпечатъци.

vivo X80 Lite 5G е в крак със съвременните технологии и тенденции, и е изключително способен по отношение на фото- и видео заснемането. Устройството разполага с 64-мегапикселова задна камера с оптична стабилизация, която би стояла уместно и във флагмански модел. Отзад имаме още 8 MP широкоъгълна и 2 MP макро камера, а “селфи” обективът е с 50 мегапиксела и с автофокус. В резултат – без моделът да е насочен към професионални фотографи, телефонът прави ясни снимки с много добър контраст, включително при слаба осветеност. С наличието на широко разнообразие от филтри и режими, както и на функцията за заснемане на влог клипове – Vlog Movie, която подобрява филмовото изживяване и предоставя видео уроци как да се заснемат различни обекти, vivo X80 Lite дава възможност за постигане на перфектни кадри без усилие.

Хардуерно X80 Lite работи с 6-нанометров чипсет MediaTek Dimensity 900 с 5G, осемядрен процесор Cortex и 8GB RAM. Това осигурява висока производителност, достатъчна за 99% от нещата, които някога бихте искали да правите с телефона си. Няма да усетите забавяне при работата с устройството, като то може да се използва дори и за гейминг. Смартфонът разполага и с 256GB вградена памет, както и microSD слот, чрез който можете да добавите допълнителна такава, ако ви е нужна. Софтуерът също е на ниво, като устройството идва с операционна система Android 12, опакована с Funtouch OS 12.

Издръжливостта на батерията е аспект, в който се провалят много, иначе прекрасни смартфони. За щастие и тук X80 Lite се справя чудесно за телефон от неговия клас. Добрата енергийна ефективност на устройството, в комбинация с 4500 mAh батерия, осигуряват повече от един ден при нормална работа. Този позитив се допълва от наличието на 44 W зарядно, което може да вдигне батерията от 0 до 60% в рамките на половин час.

Ако синтезираме най-важното за vivo X80 Lite 5G е справедливо да кажем, че той надхвърля класа си в много отношения, без да е флагман. Дизайнът е привлекателен, конструкцията е безупречна, производителността и камерите са повече от адекватни, а батерията е издръжлива. Определено добра покупка, ако искате “максимум смартфон” за “минимум пари”.

Моделът е наличен в Технополис на цена от 879.99 лв.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com