Време за винетки: за какво да внимавате?

1361
Време за винетки: за какво да внимавате?
Снимка: Yettel

Януари по дефиниция е месецът, в който повечето активни шофьори подновяват винетките за своите превозни средства. По данни на Агенция “Пътна инфраструктура” (АПИ) през първите два месеца на годината изтичат близо 765 000 годишни електронни винетки за леки коли. Не са рядко обаче случаите, в които човек може да забрави или да допусне грешка в попълването на документа си за придвижване по пътната мрежа на България, което от своя страна да доведе до неприятни глоби.

За какво да внимавате, когато си купувате винетка?

При въвеждане на данните на автомобила не трябва да забравяте, че буквените символи от регистрационния номер се изписват само с главни букви. Те могат да бъдат както на латиница, така и на кирилица, при условие, че визуално същите напълно съответстват на символите в регистрационния номер. Една от най-често срещаните грешки обаче при въвеждането на регистрационния номер на автомобила е размяната на 0 (нула) и О (буква О), които не са взаимозаменяеми. За това и от АПИ съветват винаги да проверявате за правилното изписване на всички символи преди окончателно да платите своята винетка.

Какво може да направите при грешно въведена информация?

Ако все пак сте допуснали грешка в изписването на регистрационния номер, АПИ осигурява възможност тя да се поправи чрез подаване на заявление за промяна. Корекцията може да бъде направена дори и при евентуално налагане на глоба, в случай, че тя се отнася за регистрационния номер, категорията на пътното превозно средство или държавата, в която е регистрирано. По този начин наложените глоби могат да бъдат отменени, а данните във винетката – поправени.

Как да проверите валидността?

Най-големият риск остава да забравите, че срокът на винетката ви изтича. Валидността ѝ можете да проверите по всяко време на сайта на Национално тол управление, а всички шофьори, закупили винетката си от Yettel, с изключение на уикенд винетките, получават напомнящо съобщение за необходимостта от подновяване им. За по-голямо спокойствие, операторът дава възможност да закупите новата винетка до 30 дни преди датата, от която е валидна, независимо дали е уикенд, седмична, месечна, тримесечна или годишна.

Как да си купите бързо и лесно е-винетка от Yettel?

Операторът дава възможност на всички шофьори да си осигурят пътния документ без регистрация и в три лесни стъпки на yettel.bg, както и от магазините на компанията в цялата страна. Ако сте абонат на телекома, имате възможност да се възползвате и от още по-удобната опция за осигуряване на е-винетка, дори ако вече сте на път – през мобилното приложение на Yettel.

Първата стъпка е да селектирате категорията на вашето превозно средство, като може да избирате между лек автомобил с допустима максимална маса до 3,5 т и каравана и ремарке. След това въвеждате данните на превозното средство, както и желания период на валидност. Последната стъпка е самото плащане, което става с банкова карта. След успешно плащане ще получите потвърждение чрез SMS или имейл, ако сте предоставили своя електронен адрес, в което можете да сверите данните си, за да сте спокойни при следващото пътуване - регистрационен номер на автомобила, срок и начална дата на валидност на винетката.

Закупуването на винетка от магазин на оператора отново е в три стъпки. След като посетите удобен за вас обект на Yettel, подавате данните за вашето превозно средство и заплащате сумата в брой или с банкова карта.

Цените на винетките остават без промяна спрямо миналата година – годишната  струва 87 лева, тримесечната е 48 лева, месечната – 27 лева, седмичната – 13 лева, а за един уикенд трябва да заплатите 9 лева.

Повече информация за покупката на електронни винетки от Yettel може да откриете

на сайта на оператора, като тази услуга се предлага и за бизнес клиенти, които имат възможност да активират голям брой винетки едновременно.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com