За технологиите и коледния дух

3086
За технологиите и коледния дух
Снимка: А1

Идва Коледа и е време за подаръци. Всички мислим какво да подарим на близките си и със сигурност знаем какво бихме искали да получим. Според непредставително проучване на А1, проведено с участието на 2146 потребители на компанията, през тази година технологичните подаръци са най-желани от хората за Коледа. Това важи за внушително мнозинство от 84% от респондентите. Като свидетелство за това, че българите гледат към бъдещето и са изкушени от новите технологии, за втора поредна година най-желаният подарък са 5G смартфоните (58%). След тях, на голяма дистанция са смарт телевизорите с 12% и таблетите със 7%. Красноречиво е, че едва 7% от анкетираните биха искали да получат като подарък смартфон, който не поддържа мрежи от пето поколение. За да отговори на този интерес, като част от празничните си промоционални предложения, А1 предлага голям асортимент от 5G устройства, които поддържат 5G ULTRA мрежата на телекома.

Ако изключим джаджите, най-желаните подаръци са пътуване (15%), парфюм (9%), друга черна техника (8%), пари в брой, бяла техника и книги (по 7%). Когато става въпрос за подаръците, които потребителите възнамеряват да подарят, резултатите повтарят модела от миналата година. Ако съдим по споделените намерения на анкетираните, през 2022 г. най-популярните подаръци под елхата ще бъдат 5G смартфон (52%), играчки (15%), дрехи (14%), смарт телевизор (12%), парфюм (12%), книга (11%) и 4G смартфон (9%).



Според проучването 37% от анкетираните са планирали да купят подаръците си между 1 и 11 декември, а близо една трета (28%) възнамеряват да го направят през тази седмица (12-18 декември). Други 19% ще отложат пазаруването за седмицата преди Коледа. Само 17% от участниците в проучването споделят, че са приключили с всички празнични покупки до 7. декември. Интересното е, че в условията на растяща инфлация, почти две трети (59,9%) от респондентите възнамеряват да отделят за дарове повече средства от миналата година. При това над 43% планират да похарчат повече от 300 лева. Като начин на разплащане потребителите предпочитат да използват банкова карта или цифров портфейл (53%), докато 42% от анкетираните ще заплатят за подаръците в брой.

Традиционно, коледните празници са време за веселие и подаръци, както и за доброта и съпричастност. През последните години дарителската култура в България се развива непрекъснато, а българите доказват, че са готови да даряват от сърце, независимо дали в делник или празник. Това е доказвано в многобройни проучвания. Сред тях е едно изследване на агенция IPSOS, според което 57% от българите даряват средства по Коледа. Тези данни кореспондират отлично с изследването на А1, според което 63% от хората са готови да дарят средства за благотворителност. Отражение на факта, че обществото изисква от компаниите все по-висока степен на социална отговорност, виждаме в това, че според 82% от анкетираните бизнесът трябва да подкрепя добри каузи и организации с нестопанска цел.



В същото време 69% посочват, че биха подкрепили дарителска инициатива на някоя компания, без да правят личен финансов принос. Добър пример за такава възможност е коледната кампания на А1, в която телекомът закръгля до лев, за своя сметка, фактурите, платени през “Моят А1” (през приложението “Моят А1” или на A1.bg) до края на годината. Компанията ще отдели цялата събрана сума и ще я внесе в подкрепа на проекта "Светулка" на фондация "За доброто". Средствата ще бъдат използвани за рехабилитация на детско болнично отделение в страната. За да бъде Коледата по-добра за всеки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com