Четирима режисьори дебютират на "Златна роза" 2012

5243
Четирима режисьори дебютират на "Златна роза" 2012

Четирима български режисьори ще направят своя дебют на 31-вия фестивал на българския игрален филм "Златна роза", съобщават организаторите.

На кино форума, който ще се проведе от 5 до 11 октомври във Фестивален и конгресен център – Варна, ще видим първите игрални филми на режисьорите Иво Стайков – "Пъзел", Кристина Николова – "Вяра, любов и уиски", Кирил Станков – "Джулай" и Емил Христов – "Цветът на хамелеона". Заглавията ще се състезават за статуетката "Златна роза" в дългометражната програма. Лентите са сред 9-те филма, заснети с подкрепата на Националния филмов център.

В "Пъзел" Иво Стайков ще ни покаже в различна светлина актьорът Асен Блатечки. След като свикнахме с екранното му присъствие на побойник и сваляч, сега лошото момче на българското кино се превъплъщава в образа на романтик, който се влюбва в неподходящо момиче. "Ролята на добро момче беше истинско предизвикателство за мен" , признава Асен Блатечки. "Беше трудна, защото героят ми е чувствителен, романтичен, честен и отговорен, а с това е много различен от мен", допълва актьорът.

"Пъзел" е романтичен филм, който проследява драматичната историята на двама влюбени, верни на взаимоотношенията си повече от 20 години. Две красиви жени правят актьорския си дебют. Това са моделът Станимира Колева, на която е поверена главната женска роля на прекрасната Ирен и журналистката от предаването "Хрътките" по bTV Валентина Войкова, която се изявява като екранната половинка на Асен Блатечки.

"Идеята е, че всички сме като парченца от пъзела. Както в пъзела има едно парченце, което може с точно определено да го съединиш, за да се получи рисунката, така е и между хората. Всеки си има своето парченце, с което може да изпита пълната хармония, дивата, истинската любов", заявява режисьорът Иво Стойков.

"Вяра, любов и уиски" е режисьорският дебют на Кристина Николова. Това е още една романтична история, изпълнена със страст, емоции, любов и драматизъм. Лентата е за избора дали да се върнеш в Америка, където животът ти е бил като приказка – по-различен, по-добър, по-уреден или да останеш в България, при любовта. В главната женска роля ще видим Ана Стояновска, която играе Нели. Актьорът Валери Йорданов е страстният романтик Вал, който предлага на Нели незабравими емоции - от безгрижието и скиторенето по пътищата, през любовта, романтиката и вниманието, до купонджийския живот в нощна София, напоен с ужасно много алкохол. Неочакваното появяване на американския годеник на Нели в България, връща героинята в действителността и я поставя пред дилемата кой живот да избере. "Вяра, любов и уиски" беше показан на тазгодишния София филм фест. Лентата е с награда за най-добър оператор от фестивала за независимо кино "Сламданс 2012", а в саундтрака ще чуем парчета на Лепра Де Лукс, Паникън Уайаскър и Светло енд дъ Леджъндс.

"Джулай" е дебютният филм на младия български сценарист и режисьор Кирил Станков. Проследява живота на 3 жени, които решават да отидат на море и намират покой и хармония край плажовете на Крапец. Но винаги, когато три жени се съберат на едно място за по-дълго време, нещата не отиват на добре. Добре пазени тайни от миналото се връщат, стари вражди се разпалват и животът на трите за една нощ се превръща в ад. Картината става още по-черна, когато Съдбата изпраща на пътя им ранено украинско момиче, което се опитва да избяга от банда, замесена в международен трафик на хора. Филмът е за желанието за живот и вътрешна свобода. В главните ролите са Касиел Ноа Ашер, Параскева Джукелова, Яна Титова, Ованес Торосян и Филип Аврамов.

На 31-вата "Златна роза" ще видим и "Цветът на хамелеона", режисьорски дебют на оператора Емил Христов. Звездите в неговия филм са певецът Руши Видинлиев и моделът Ирена Милянкова, която познаваме като Съни от хитовия ТВ сериал "Под прикритие". Създателите на лентата я представят като черна комедия – трилър. Филмът беше в селекцията на Международния филмов фестивал в Торонто през септември. Канадската критика го определи като шпионска политическа черна комедия, която прави безпощадна дисекция на авторитарната полицейска държава. Действието в "Цветът на хамелеона" се развива по времето на нежната революция в Източна Европа, в страна, която силно напомня на България. Филмът е по романа "Цинкограф" на Владислав Тодоров, автор и на романа "Дзифт"(2006), който също беше филмиран преди няколко години.

В "Цветът на хамелеона" героят на Руши Видинлиев е чаровен доносник и конспиратор от системата на Държавна сигурност. Но когато промените в тоталитарната система го правят непотребен и той е изкаран от системата, Батко Стоименов решава да ужили МВР. Тъй като не може да съществува без конспирация, той се внедрява като разрушителен вирус в системата и прави таен паралелен отдел на ДС със собствена мрежа от информатори. Отделът се превръща в адска машина на политически абсурди. Филмът предлага парадоксално различен поглед към тоталитарния режим, обичайно представян като общество на преследвани и преследвачи. В "Цветът на хамелеона" всеки преследва всеки.

На 31-вата "Златна роза" във Варна, първите си срещи със зрителите ще имат филмите "Аз съм ти" на Петър Попзлатев, "Инкогнита" на Михаил Пандурски, "Още една мечта" на Николай Мутафчиев и "Слънчево" на Илия Костов.

Редактор: Калина Здравкова

23 нови български филма на "Златна роза 2012"

23 български пълнометражни и късометражни игрални филма ще се състезават за тазгодишната награда "Златна роза 2012" на фестивала във ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Шоубизнес