Още две нови заглавия изгряват на "Златна роза" 2012

10818
Още две нови заглавия изгряват на "Златна роза" 2012

На 31-ата "Златна роза" във Варна първата си среща с българските зрители ще имат филмите "Инкогнита" на живеещия и работещия в Германия режисьор Михаил Пандурски и "Още една мечта" на Николай Мутафчиев, съобщават организаторите.

За награда от 31-ата "Златна роза" ще спорят също филмите "Слънчево" на режисьора Илия Костов и "Аз съм ти", на Петър Попзлатев. Двете нови български ленти участваха на международния кинофестивал "Любовта е лудост" през септември. "Слънчево" спечели специалната награда на журито за български филм, а предпремиерната прожекция на "Аз съм ти", който беше извън конкурсната програма, донесе на актрисата Жанет Спасова награда от община Варна.

"Инкогнита" е по мотиви от новелата на Павел Вежинов "Бариерата". Във филма режисьорът предлага нов прочит на повестта, като надниква в най-тъмните места на човешкото подсъзнание и разкрива противоречивия свят на човека.

"Филмът е като огледало, в което всеки от нас може да се огледа", разкрива Михаил Пандурски. Героите са въвлечени в свят на непознати и необясними духовни енергии. В "Инкогнита" актьорът Георги Стайков играе неудовлетворения и уморен от живота диригент Антон Хорн, който разбира, че е манипулиран от силните на деня. Възможно ли е преминаването на бариерата, струва ли си да вярваш, че можеш да летиш и да промениш живота си? "Инкогнита" се опитва да намери отговорите. Във филма ще видим кино-дебюта на Ива Гочева, която вече познаваме от телевизионното предаване "Кастинг" по БНТ и видяхме в ролята на Ева Торес в "Стъклен дом". В лентата участват Стефан Данаилов, Наум Шопов, Бойка Велкова, Валентин Ганев, Стоян Алексиев, Емилия Радева и солисти от балета на Софийската опера. Прожекцията на "Инкогнита" е на 8 октомври (понеделник), от 20 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център – Варна.

"Още една мечта" е новият филм на Николай Мутафчиев, който познаваме като режисьор на част от изданията на "Комиците" и на последните три сезона на приключенското реалити "Сървайвър". Филмът е комедия за щурите приумици на четири момичета, които се срещат за първи път на общ курс по психотерапия. Нашега или наистина те решават да разнообразят живота си и да задушат депресията и скуката с един… банков обир. На пръв поглед рискът си струва, защото жените няма какво да губят. Животът им е в труден етап и единственото, което искат и четирите, е да започнат начисто. Готови на всичко, красавиците ще минат през комични изпитания, за да постигнат мечтата си. Проблемът обаче е, че нито една от тях не знае как се прави обир. В ролите на обирджийки ще видим Койна Русева, Диляна Попова, Ирена Тодорова и Мира Бояджиева, които вече участваха в няколко български кино- и телевизионни продукции – "Стъклен дом", Love.net, "Още нещо за любовта". Героинята на красивата Диляна Попова е дама, която се опитва да откаже цигарите, а когато това я изнерви, налита на бой. В комедийния криминален екшън ще видим още Мария Силвестър, Сепиде Барджасте, Деян Донков, Моню Монев и Братя Мангасарян. "Още една мечта" е на 8 октомври от 18 часа в Зала 1.

"Слънчево" ще гледаме на 6 октомври от 20 часа. Филмът е определян като игрално-документален и разказва историята на село Запълня, което отдавна е на дъното на язовир Жребчево. Във вода е и 100-годишният селски храм, който изплува от язовира и прилича на малък остров, когато водите се отдръпнат. Във филма духовник се опитва да организира събор на потомците на потъналото село. Пътищата довеждат на мястото журналистка, която прави репортажи от най-конфликтните точки в света, оперен певец, който в свободното си време е пастор в евангелска църква, арогантен хирург, който се изявява и като политик, и италиански студент, тръгнал да търси българските си корени.

Филмът "Аз съм ти" на режисьора Петър Попзлатев е по "Роман без заглавие" на Димитър Димов и "Адриана" на Теодора Димова. Той е за изкушенията на човешката душа, които винаги, независимо от хода на времето, са едни и същи. "Аз съм ти" е за повторяемостта на събитията в нашето битие, но и за възможността на избор, когато има с кого да споделиш в настоящето преживяното в миналото. В ролите ще видим Жанет Спасова, Ирмена Чичикова, Миляна Ленак, Деян Донков, Захари Бахаров, Владимир Карамазов и Ованес Торосян. Прожекцията на "Аз съм ти" на фестивала "Златна роза" е на 7 октомври от 20 часа в Зала 1 на Фестивален и конгресен център - Варна.

Редактор: Калина Здравкова

Правим филми заедно с Турция

Министърът на културата Вежди Рашидов и турският министър на туризма и културата Ертугрул Гюнай ще подпишат споразумение за сътрудниче...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com