Руснаци подхлъзнаха Джамала да каже, че песента ѝ нарушава правилата

4428
Руснаци подхлъзнаха Джамала да каже, че песента ѝ нарушава правилата
Снимка: EBU

Руските журналисти Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, известни като "зевзеците" Вован и Лексус, успяха да накарат украинската певица Джамала да признае, че песента ѝ нарушава правилата на Евровизия и е замислена като провокация към Русия.

В телефонен разговор, в който Вован се представя за съветника на украинския президент Порошенко Вадим Черниш, Джамала споделя, че песента ѝ има скрит смисъл, скрит политически подтекст и всъщност тя е за присъединяването на Крим към Русия през 2014 г., а не толкова за кримските татари от 1944 г.

Мнимият съветник "Черниш" пита Джамала вярно ли е, че тя е написала песента "1944" преди половин година и е текстът е свързан със събитията от 2014 г., когато Русия присъединява Крим. Въпросът е зададен тя отговаря "Разбира се".

На следващия въпрос "Нямаше ли да е по-добре да кръстиш песента си 2014?". Джамала със смях отговаря: "Да, но тогава песента нямаше да попадне на Евровизия. Щеше да бъде оценена като политическа акция".

"На мен от EBU (организаторът на конкурса - бел.ред.) веднага ми казаха, че много са се притеснявали и са се страхували това да не се случи. И че имат опит с подобни случаи от страна на Грузия, Армения и техните песни е трябвало да бъдат изключени от конкурса. Ако те бяха усетили и най-малката агресия нямаше да пуснат песента", казва тя.

Веднага след това Джамала добавя: "Разбира се, политически лозунг в песента има. И ние всички знаем това, но под секрет. Ако го кажа на всеослушание, те ще свалят песента. Трябва да бъдем много мъдри и внимателни."

Русия реагира: На следващата "Евровизия" да пеят за Асад

Говорителката на руското министерство на външните работи Мария Захарова предложи на следващото издание на конкурса "Евровизия" догодина...

"Черниш" се опитва да я предизвика да признае, че след изпълнението на песента може би Джамала ще изкаже мнение в защита на Украйна, на което тя отговаря резервирано: "В песента е казано повече, отколкото си мислим. Хората знаят, хората разбират."

Според правилата на "Евровизия", песните от конкурса не могат да съдържат политически лозунги и да съдържат политически послания. Именно затова Русия призова организаторите на конкурса да забранят песента на Джамала, но искането им не беше уважено.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com