Какви са предимствата на онлайн банкирането?

21364
Какви са предимствата на онлайн банкирането?
Снимка: iStock

Технологиите драстично промениха начина, по който комуникираме, пазаруваме и вършим ежедневните си задачи. През последното десетилетие банките също преживяха сериозна трансформация и прехвърлиха голяма част от дейностите си онлайн, което предоставя редица удобства на потребителите.

Разбира се, дигитализацията създаде и проблеми, свързани най-често със сигурността, но като цяло направи живота на милиони хора по-лесен.

Много от рутинните финансови операции, за които преди години се чакаше на опашка и се попълваха множество документи, вече дори не изискват посещение на банков офис. Повечето трансакции могат да бъдат извършени и удостоверени директно през мобилния телефон.

Ето някои от най-големите удобства на онлайн банкирането:

Плащане на битови сметки онлайн

Повечето банки предлагат възможността да плащате битовите си сметки през техните приложения за онлайн банкиране. Това спестява много време, тъй като не се налага да обикаляте няколко офиса и да се редите на опашка.

Обикновено се изисква еднократно въвеждане на данните от фактурата за услугата, която искате да плащате по електронен път, както и удостоверяване на самоличността ви. След това плащането на сметките става само с един "клик".

Прехвърляне на средства по електронен път

С помощта на онлайн банкирането можете да прехвърляте пари по сметките си и да извършвате банкови преводи много по-бързо и лесно от преди. Вече проверявате наличните средства, без да губите време, като се разхождате до банков клон, а ако сте в чужбина - можете да обменяте валута в реално време.

Някои банки определят лимити за максималния брой операции на дневна или на седмична база, както и за техния размер. Добре е да се информирате и за таксите върху тази услуга. Въпреки таксите, онлайн банкирането е много по-евтино от всяка банкова операция на каса или чрез банкомат, а и банките нямат такса за активиране на услугата.

Вече е възможно дори да кандидатствате за кредит или да откриете депозит през онлайн платформите на банките.

Дигиталното бъдеще на банките: грижа за нуждите на всеки клиент

Макар и смятани за консервативни институции, банките уверено навлизат в дигиталната епоха. От няколко години в банковия (и като цяло въ...

Удобен преглед и история на всички трансакции

Онлайн банкирането ви осигурява достъп до историята на всички трансакции по банковите ви сметки. Можете да направите справка за датата на превода, както и за неговия размер. Можете да си извадите и разписка за удостоверяване на дадено плащане, ако сте загубили касовата бележка, например.

В онлайн платформите на повечето банки можете да видите и т.нар. "изчакващи" операции. Това са заявени плащания, които все още не са прехвърлени от банковата ви сметка. Ако забележите съмнителни преводи, които не сте извършвали лично, можете веднага да уведомите банковите служители, за да прекратят операцията или да блокират сметката.

Освен това повечето трезори предлагат и услугата за SMS известяване при всяко входящо или изходящо движение по банковата сметка. Съобщенията се пращат на мобилния телефон секунди в момента на плащането. Това също повишава значително степента на защита на средствата на клиента.

Мобилно банкиране

Когато банковият клон е в джоба ти

В напрегнатото ежедневие, изпълнено с множество задължения и оскъдно лично време, получаването на банкова услуга може да се окаже трудн...

Повечето банки имат собствени мобилни приложения, които позволяват на клиентите да се възползват от всички удобства на онлайн банкирането на едно място - в личния им телефон. На практика имате достъп до банковата си сметка 24 часа в денонощието и 7 дни в седмицата. Независимо в коя страна и на кой континент се намирате, винаги разполагате бързо и лесно с вашите средства и можете по-добре да управлявате бюджета си.

Удобно средство за това е приложението за мобилно банкиране на Пощенска банка – m-Postbank. То е лесно и интуитивно и може да се използва навсякъде и по всяко време. С него може да плащате битовите си сметки, да превеждате пари към свои и други банкови сметки, да плащате вноски по кредити или кредитни карти и др.

Модерният дизайн, удобната навигация в менютата и полезните функционалности на мобилното приложение на Пощенска банка го превръщат в незаменим помощник.

За да банкирате през него е необходимо да използвате потребителското ви име и парола в системата за интернет банкиране e-Postbank. Можете да влезе в приложението и използвайки ПИН код или биометрични данни.

Използвайки m-Postbank спестявате не само пари, чрез по-ниските такси за преводи, но и печелите най-ценното в забързаното ви ежедневие – време, което да посветите на любимото занимание и близките ви хора.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Нови 13 търговски аташета избра икономическото министерство

На комисия: Депутатите с нови мерки за попълване на дефицита в енергетиката

Сериозен проблем при либерализацията на цените на тока: Тревоги в бранша

Ходим повече в чужбина: Статистика

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика