10 причини да запишеш детето си на курс по програмиране

2235
10 причини да запишеш детето си на курс по програмиране
Снимка: Getty Images / Guliver

 

„Програмирането те учи да мислиш“ – думи на Стив Джобс, съоснователят на Apple

Когато децата са малки, те сменят бързо мечтите си. Днес искат да станат лекари, а утре вече са минали в другата крайност, и си представят, че играят на сцена. Техните стремежи трябва да бъдат насърчавани, защото независимо от това дали дадено занимание ще се превърне в тяхна професия или не, то развива редица способности и им помага да бъдат много по-успешни. Това с пълна сила се отнася до програмирането.

Възможностите за обучение в тази сфера са доста популярни напоследък. Ако сте от родителите, които си задават въпроса, с какво те биха могли да бъдат полезни за детето им, прочетете следните 10 причини да го запишете на курс:

Стимулирате даденостите му

Някои момчета и момичета проявяват интерес към логическите задачи и игри като шаха, което е признак, че притежават вроден усет. Първите стъпки в програмирането могат да стимулират развитието на подобни дадености, което ще донесе само ползи на наследниците ви.

Вдъхновение за експерименти

Програмирането е предмет, който увлича максимално и неусетно ни кара да надграждаме постигнатото. По този начин детето ще овладее не само дисциплината, а и ще има желание да се самоусъвършенства в областта, но и ще получи вдъхновение за експерименти. Разрешаването на различни проблеми е като на шега, а всъщност ще донесе допълнителни бонуси впоследствие в живота, независимо дали програмирането ще бележи кариерния път на децата.

Последователност в действията

Има етапи, които се преминават по време на обучението и те дават ясен знак, че последователността е от съществено значение. Всеки проблем се разглежда от различни гледни точки, раздробява се на по-малки, примерите помагат за усвояване на материята и да се извлича поука от грешките.

Нов език – бъдещ потенциал

Да програмираш, означава да можеш да „говориш“ на най-новия развит език в света. Повечето сектори вече са абсолютно зависи от съвременните технологии, което означава, че секторът ще продължи да бъде актуален за всички, мечтаещи да се реализират в него. Един потенциал, гарантиращ спокойствие за бъдещето на детето ви.

Как функционира светът, който ни заобикаля

Видео игрите, социалните мрежи за общуване, смартфоните имат своите принципи, на база на които функционират. За хората, които нямат минимални познания по програмиране, това си остава леко мъгляво и неясно. Децата, които са направили своите първи стъпки в тази сфера, могат не само да обяснят начина им на работа, но и да ги употребяват на по-късен етап по-пълноценно в ежедневието си.

Ранната възраст е по-благоприятна

Децата на 6-7 години са в идеалната си възраст за бързо възприемане на нова информация и затвърждаване на материала. Колкото сме по-млади, толкова по-лесно се учим. Логиката, която стои в основата на програмирането, също се усвоява съвсем естествено, а впоследствие тя служи за обяснение и на много други процеси в представите на детето.

Забавно и креативно

Програмирането не е скучно, а напротив – то работи върху подобряването на умението да творим и да се забавляваме. Връстниците се конкурират по между си и могат да модифицират апликации, игри, платформи. Те се намесват в кодовете, за да подобрят съществуващите варианти и да ги направят, така че да им харесват. Какъв по-добър подход от това да бъдат креативни и свободни да взимат решения?!

Подготвени за промените и с готов план

Всяка работа изисква да сме гъвкави и готови за промени, с нов план и стратегия, която ще ни изведе от по-труден или кризисен период. Програмирането има изключителен принос в това отношение. С негова помощ децата се научават да анализират проблемните ситуации, да бъдат адаптивни и да откриват изход от предизвикателствата, които срещат.

Най-ценното днес: да работим в екип заедно!

През последните години това се оказва важен детайл, а доста хора трябваше да научат този урок в движение, за да отговарят на условията на бизнес средата. При програмирането това се случва спонтанно и при едни напълно непринудени обстоятелства.

Усилия, които дават плод

Не на последно място, полагането на усилия си струва, а упоритостта е качество, на което трябва да заложим. У дома често споменаваме на думи тези сентенции, но децата ги попиват, едва когато бъдат приведени в реалността като действия. Ако те излизат от зоната си на комфорт сами, особено когато имат цел и са изпълнени с ентусиазъм да постигнат резултати, не след дълго достигат до същите изводи.

Предпочитайте малки групи за провеждане на компютърния курс за да е по-концентрирано индивидуалното внимание от страна на лектора по време на упражненията. Запишете се на курсове за програмиране в компютърно образователен център "Progress".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Най-важните новини за деня: 26 април 2024 г.

Промени в движението между Ружинци и Дунавци

Майският преврат 1934 г. и гоненията срещу дейците на ВМРО (ВИДЕО)

Времето утре - 27 април 2024 г.

Тревожна картина за българските младежи показва международно изследване

Изненадващ нов шеф в Euronews България (СНИМКИ)

След статия на Actualno.com: Отпадна налогът от 200 лв. на месец за берачите на гъби и плодове в гората

България избегна Съда на ЕС: Закрита е ключова наказателна процедура

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)
Прогноза за времето - 27 април 2024 г. (събота)

Атмосферното налягане ще се повиши и ще е по-високо от средното за месеца, сочи прогнозата за времето за 27 април. Какви ще са температурите?  През...