11 април - Васил Левски, Богдан Филов, разсекретяване на досиетата от ДС

7143
11 април - Васил Левски, Богдан Филов, разсекретяване на досиетата от ДС

Представянето на пиесата на Добри Войников, писмото на Васил Левски до Данаил Попов срещу намеренията за преговори със Сърбия, началото на организилраната пощенска служба у нас. Това са част от събитията, с които се свързва дата 11 април в българската история, пише Агенция "Фокус".

На този ден през 1866 г. в Браила е представена пиесата на Добри Войников “Райна княгиня”. На 11 април 1871 г. в Букурещкия театър е представена за първи път пиесата му “Възцаряванието на Крума Страшний”. През същата година Васил Левски пише писмо до Данаил Попов от Турну Мъгуреле, в което възразява срещу намеренията на БРЦК да води преговори със сръбското правителство, преди да се извърши подготовката за въстание вътре в страната.

В Космоса полита първият български космонавт Георги Иванов

Георги Иванов Иванов (рождено име Георги Иванов Какалов) е български офицер, генерал-лейтенант. Първи български космонавт. Народен пред...

На същатата дата руският императорски комисар в България княз Дондуков-Корсаков публикува “Временни правила по пощенската част в България”, с което слага начало на организираните пощенски съобщения в страната през 1879 г. На тази дата през 1897 г. е издадено султанско ираде за откриване на затворени български църкви в Македония и Одринско.

На този ден, през 1942 годинае, е назначено правителството начело с проф. Богдан Филов. Той е политически и държавен деец, археолог, редовен член на БАН. Като министър-председател подписва присъединяването на България към Тристранния пакт на 1 март 1941 г., с което държавата ни се включва във Втората световна война (1939–1945 г.) на страната на Германия. По време на неговото управление България подписва Антикоминтерновския пакт на 25 ноември 1941 г. и обявява война на Англия и САЩ на 12 декември 1941 г. След 9 септември 1944 г. е осъден от Народния съд на смърт, 5 млн. лв. глоба, конфискация на имуществото и му е отнето званието “академик”. Присъдата е отменена през 1996 г.

През 1945 година командващият Първа българска армия генерал-лейтенант Владимир Стойчев издава заповед частите от 4 корпус да започнат форсирането на река Драва.

През 1992 година завършва Четвъртата национална конференция на СДС. За първи път тя се провежда в момент, когато СДС е управляваща политическа сила в страната. Конференцията подкрепя политиката на Филип Димитров за “смяна на системата” и се решава да се разсекретят досиетата в бившата ДС.

Започва строежът на АЕЦ "Козлодуй"

АЕЦ „Козлодуй“ е действаща ядрена електроцентрала в България. Разположена е на брега на река Дунав, на 5 км източно от град...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com