120 плажа са предоставени за стопанисване, засега 130 са неохраняеми

6529
120 плажа са предоставени за стопанисване, засега 130 са неохраняеми
Снимка: Getty Images/Guliver

Oбщо 120 морски плажа са предоставени за стопанисване към днешна дата. За 56 от тях са сключени концесионни договори, 40 плажа са отдадени под наем от Министерство на регионалното развитие и благоустройство (МРРБ). За 24 са сключени договори за наем от областните управители. Това съобщиха от МРРБ, предаде за аенция "Фокус".

Към днешна дата неохраняемите плажове са 130 на брой. На основание чл.8, ал. 6 във връзка с чл. 7, ал. 7 от Закона за устройството на Черноморското крайбрежие, ежегодно до 31 май, министърът на регионалното развитие и благоустройството обявява със заповед списък на неохраняемите морски плажове за летния сезон на съответната година. Към настоящия момент се провеждат тръжни процедури и едва след тяхното приключване ще стане ясно колко плажа в областта ще останат неохраняеми.  

И това лято Офицерският плаж ще бъде замърсяван

И тази година ще има проблеми с чистотата на морската вода в района на Офицерския плаж, където миналия сезон се стичаха фекални води. В...

С последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие става възможно отдаването и на части от морския плаж. Така плажни ивици вече могат да бъдат отделяни на по-малки обособени плажове. Досега един от основните проблеми беше, че не се явяваха кандидати за концесия, защото големите плажове изискваха много високи концесионни такси и липсваше икономическа изгода и възвръщаемост. През тази година МРРБ за първи път предвиди и стартира 8 такива процедури. Те са за: Част 1 от Созопол Запад, Европа 1 и 2 част, Европа 8 и 9 част, Част 1 от Атанасовска коса, част 1 от Дуранкулак Космос, Част от Крапец – север, част 1 от Добруджа, част 1 и част 3 от морски плаж Каварна, част от Ахелой – юг.

С отдаването на малки части от тези ивици ще се намали броят на неохраняемите плажове. Това ще допринесе за продължаване на политиката на МРРБ към по-успешно управление на морските плажове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com