25 години от щурма на Народното събрание през 1997 г.

9872
25 години от щурма на Народното събрание през 1997 г.
Снимка: БГНЕС

Навършват се 25 години от щурма на Народното събрание по време на масовите протести срещу управлението на БСП, оглавявано от Жан Виденов. Събитията от 10 януари 1997 г. водят до края на управлението на това правителство.

На този ден преди 25 години множество протестиращи граждани обсаждат парламента с искане за неговото разпускане. Сградата на Народното събрание става обект обсада, чиято кулминация е в нощта на 10 срещу 11 януари 1997 година, когато хиляди щурмуват парламента, чупят и палят, а депутати се барикадират.

Остават историческите призиви на Иван Костов - тогава лидер на СДС, и новоизбраният президент Петър Стоянов, произнесени в кулоарите на Народното събрание:

„И завършваме отново с призив хората да не дават никакви основания срещу тях да се прилага сила“, каза Иван Костов.

„Аз заявих отново съвсем категорично своята теза, единственият отдушник на народното недоволство сега може да бъде обявяване дата на предсрочни парламентарни избори“, каза Петър Стоянов.

Късно през нощта депутатите са изведени от специалните части от сградата на парламента. Автобусите, на които са натоварени, са замеряни с камъни от протестиращите.

По-късно части на жандармерията и вътрешни войски разпръскват със сила протестиращите граждани. Има много пострадали, включително и депутати от тогавашната опоцизия, като Филип Димитров и Стефан Савов. 

10 януари 1997 година е една от опорните точки на гражданското общество

Вече 17 години датата 10 януари 1997 година като че ли остава в сянката на други дати, като да речем 10 ноември 1989 година.В най-голям...

12-часовата блокада променя политическите събития в страната. Протестите продължават през целия месец януари. Барикади се издигат на ключови кръстовища в София.

Оглавяващият тогава БСП Георги Първанов прави опит да задържи властта на БСП. На 8 януари той номинира за премиер Николай Добрев. Два дни по-късно – на 10 януари, обаче президентът Желю Желев, въпреки че е задължен по Конституция, отказва да връчи на БСП мандат за съставяне на второ правителство и опозицията обявява национална политическа стачка.

Протестите срещу създаването на втори социалистически кабинет продължават.

На 21 януари изтича мандатът на Желю Желев, седмица по-късно новоизбраният президент Петър Стоянов връчва мандат на БСП за съставяне на ново правителство.  На 4 февруари, след продължаващи масови протести и шествия в цялата страна, Николай Добрев от БСП връща мандата. Пред храм-паметника „Св. Александър Невски“ се провежда „Митинг на победата“, начело с лидера на опозицията и бъдещ премиер на страната Иван Костов, който тогава обещава на хората: "Няма да ви подведем, няма да ви излъжем".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Жълт код за проливни валежи и гръмотевици

Синдикатите излизат на протест пред Министерски съвет

Прогноза за времето - 25 април 2024 г. (четвъртък)

Най-важните новини за деня: 24 април 2024 г.

Колко пари ни трябват, за да живеем нормално: Actualno.com събра вашите мнения (ВИДЕО)

Георги Папакочев: Включен е целият арсенал на руската пропаганда (ВИДЕО)

В грижата за децата: Държавата отлепи от “среден 3“

Времето утре - 25 април 2024 г.

От Сливенската епархия искат църковен съд за двама свещеници

Здравното министерство не знае колко хора в България са си сменили пола

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com