25 опасни язовира има в Ловешко

14850
25 опасни язовира има в Ловешко
Снимка: БГНЕС

25 са потенциално опасните язовири в Ловешка област. Това е установила комисия, назначена от областния управител Милко Недялков. Комисията е проверявала състоянието на язовирите, защитните диги и отводнителните дерета.

Установено е, че след направени през месец януари тази година предписания, неизправностите в потенциално опасните водоеми не са отстранени. Комисията е констатирала липса на техническа документация и технически мониторинг за състоянието на язовирните стени и на съоръженията към тях, съобщава БТА.

Ловеч задели 400 000 лв. за зимно почистване

Община Ловеч е готова за зимата - за зимно почистване са отделени 400 000 лв. Една трета от парите са целева субсидия от републиканск...

В доклада е посочено още, че съоръженията не са ремонтиран и поддържани, а в по-голямата си част са в неизправно състояние, тъй като е нарушен поне един от показателите за технологична сигурност. По язовирните стени е установено наличие на храстовидна и дървесна растителност.

На собствениците на потенциално опасните язовири са предадени протоколи, с които те се задължават до 12 декември тази година да отстранят неизправностите. Според доклада шест от язовирите са в предаварийно състояние. Това са Добродан, Малка Желязна, Пазар дере, Черешов дол, Прелом и Полето. За тях е необходимо незабавно да се направи техническа експертиза и до отстраняване на неизправностите да се поддържат на кота "мъртъв обем".

Проверката е установила и нередности със защитните диги на реките Осъм и Вит. В местността Камен рид в коритото на Осъм има наноси и растителност, заради които при проливен дъжд водата залива брега и част от пътя Ловеч - Троян. Освен това дигата на реката край селата Деветаки и Йоглав е разрушена и също има опасност от излизане на водата от коритото.

Потенциално опасни са и два участъка по поречието на река Вит край луковитските села Дерманци и Торос. Там също има разрушени защитни диги. Комисията е установила и проблеми при отводнителните дерета от язовир Малка Желязна към река Каленик в община Тетевен и от язовир Витина лъка към река Леснова в община Ябланица. Опасни са и Крушунското дере и отводнителния канал в община Летница.

В Ловешко започнаха да се разплащат за синия език

В Област Ловеч започна изплащането на обезщетения за животновъдите, чиито добитък пострада заради болестта "син език". Първите 88 ферме...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Общество