275 000 българи признават, че шофирали в нетрезво състояние

753
275 000 българи признават, че шофирали в нетрезво състояние
Снимка: iStock/Guliver

275 000 българи признават, че са се качвали да шофират в нетрезво състояние. Близо една пета са се возили при шофьор, употребил алкохол. 37% са ставали свидетели как техен близък или познат сяда зад волана след употреба на алкохол или наркотици. Това показва проучване на „Тренд“, направено по поръчка на вестник „24 часа", посветено на нагласите на българите спрямо шофирането в нетрезво състояние. Изследването е реализирано в периода между 1 и 8 декември 2022 г. чрез пряко полустандартизирано интервю "лице в лице" с таблет сред 1005 пълнолетни граждани. 

Според 27% участниците в проучването водещ фактор за пътни инциденти в страната е превишената скорост. 24% смятат, че това е шофирането под въздействие на алкохол, а 17% са не мнение, че това е вследствие на шофирането след употреба на наркотици.

Въпреки че шофирането в нетрезво състояние се отчита като водещ рисков фактор, близо една пета от българите признават, че им се е случвало да се качат в автомобил, управляван от техен близък или познат, който е употребил алкохол. Това е валидно в по-голяма степен за мъжете - 25% от тях, както и за една четвърт от по-младите на възраст между 18 и 39 г.

37% от анкетираните заявяват, че са ставали свидетели на това как техен познат, приятел или роднина сяда зад волана след употреба на алкохол и/или наркотици. Това се е случвало значително по-често на мъжете (45%), както и на половината от най-младите във възрастовата група между 18 и 29%.

За ден: 25 шофьори са хванати с алкохол, а 13 след употреба на наркотици

9674 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за спазване на Закона за движ...

275 000 българи признават, че те самите са се качвали да шофират в нетрезво състояние. Като най-често оправдание за това лицата посочват, че са се чувствали добре, или че пътуването е било за кратко разстояние.  

86% счита, че са необходими законодателни промени, с които да се увеличи размерът на наказанието при шофиране под въздействие на алкохол и/или наркотици. По-строгите наказания се свързват с намаляване броя на инцидентите – 89% са по-скоро или напълно убедени в това. Същевременно се наблюдава консенсус по отношение на мнението, че към момента държавата не се справя адекватно с  нарушителите на закона – 94% споделят това напълно или донякъде.

Категорично доминира мнението, че шофирането под въздействие на алкохол е рисковано, независимо от употребеното количество – 96% са напълно или по-скоро съгласни с това. Още по-категорична е оценката за шофирането под въздействието на наркотици – 98% са напълно или по-скоро убедени, че то е опасно, независимо от употребения вид и количество. 

ОЩЕ: Дете загина в катастрофа, предизвикана от пиян шофьор

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Автокино под звездите от 27 до 29 април в София

Над 1.3 млн. българи са живели под прага на бедност през 2023 г.

„Български пощи“ отново приемат пратки за Израел

На места има добри условия за туризъм в планините

Какви са щетите от градушката в Садово и Първомай

Българчетата първи в Европа по пушене и пиене, е-цигарите са все по-популярни

BILLA и децата на България: Много истории, едно списание

Служители на BILLA събраха над 4000 лв. в благотворителен великденски базар

От днес започва изплащането на великденските добавки

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com