51% от децата в България живеят в бедност

33560
51% от децата в България живеят в бедност
Снимка: Thinkstock

51% от децата в България живеят в бедни семейства. Нашата препоръка е към едно ревизиране на начина на разпределяне на добавките. Една голяма част от българските семейства, т.нар. работещи бедни, които получават над средния доход на член от семейството над 350 лева, са лишени от тези добавки, тъй като ги надскачат със стотинки, с 5 - 10 лева. Това каза пред журналисти доц. Татяна Коцева от Демографския отдел на Института за изследване на населението и човека и модератор на групата по Раждаемост и семейни политики, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Една от нашите идеи е за един по-диференциран подход към получаването на тези добавки, в чисто финансов смисъл, свързан с гарантиране минимален доход, с прага на бедност, и други. Друг проблем е контролът за тяхното получаване – за 2011 година, само 0,5% от семействата са били лишени от тези детски добавки поради това, че децата им не са ходили на училище, а ние знаем, че процентът на отпадналите от училище е далеч по-висок”, обясни тя.
По думите й - раждаемостта е резултат от качеството на живот в една страна. „Редица изследвания, които са правени години наред, показват т.нар. желан и идеален брой деца в България. Показват, че той е две деца.

Принудителните осиновявания на Острова: Как отнемат деца от родителите им

Случаят на българката Елисавета Попова, чиято дъщеря Меган беше отнета от съд във Великобритания, е само един от многото, които за поре...

Реално, в България еднодетният модел се увеличава. Над 50% от родените деца са първородени, т.е. все по-доминантен става еднодетният модел. Част от семействата искат да имат две деца, а реално имат едно. Въпросът е как да бъде запълнена тази празнота, по-голямата част от семействата да имат броя деца, който желаят.

Това е големият проблем, и в тази област трябва да работи социалната политика. В един от докладите, стана дума за неефективността на детските добавки, които са един основен инструмент в семейната и социална политика в България.

Те заемат един значителен финансов ресурс, по данни на Министерството на труда и социалната политика, те са 500 милиона, т.е половин милиард – половината от бюджета на министерството. Данните са от изказване на министър Хасан Адемов. Ефективността на тези добавки не е толкова висока, защото основната им цел е да намалят детската бедност и подоходното неравенство между семействата, а всъщност в България е най-високият процент на детска бедност от всички страни в ЕС”, обясни доц. Коцева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com