7 от минералните находища в София са годни за експлоатация

2642
 7 от минералните находища в София са годни за експлоатация
Снимка: БГНЕС

7 от общо 8 от минералните находища в София са в добро състояние и са годни за експлоатация. Това обясни министърът на околната среда и водите Ивелина Василева по време на днешния парламентарен контрол.

Василева отговори на въпрос относно състоянието на минералните извори, които Министерството на околната среда и водите прехвърли безвъзмездно на Столична община.

Според Василева безспорен приоритет на правителството е стимулирането на общините за оползотворяването на минералните води, с които разполагат. „Затова в средата на годината ще обявим програма за подпомагане на общините с частично финансиране на дейности, които са свързани с изграждането и поддържането на мрежата за довеждащите водопроводи и разпределителната мрежа”, подчерта тя.

Екоминистърът припомни, че през 2011 г. беше променен Законът за водите, с което бе дадено правото общините да управляват и ползват находищата на минерални води със срок от 25 години, ако за тях няма утвърдени концесии, предаде БГНЕС.

През 2011 г. на Столична община са предоставени за ползване и управление 8 находища на минерална вода-изключителна държавна собственост-София-център, София-Надежда, София-Свобода, София-Панчарево, София-Железница, София-Лозенец, София-Баталова воденица и София-Овча купел.

Като стопанисващ находищата на минерална вода Столична община е предприела дейности по проучване на техническото състояние на съоръженията. Съоръженията на 7 от находищата са в добро състояние и са годни за експлоатация. Единствено находищата София-Баталова воденица е в лошо техническо състояние. В тази връзка МОСВ е възложило на общината препоръка за допълнителни ремонтни дейности.

Ивелина Василева подчерта още, че в общия устройствен план на София е залегнала стратегия за използване на потенциала от хидротермални ресурси на територията на Столична община. Разработена е и програма за оползотворяване на ресурсите с дългосрочни и краткосрочни мерки към общинския план за развитие на Столична община.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com