X
 
 

9 септември: Когато ликвидираха елита на България

9116 47
photo of 9 септември: Когато ликвидираха елита на България
Снимка: БГНЕС
Още в първите три месеца след 9 септември 1944 г. в България са избити близо 30 000 представители на дотогавашния елит. Целта: да се разчисти пътят към властта на безпросветни и безскрупулни поддръжници на съветския режим, отбелязват в редакцията на Deutsche Welle.

Да бъдат унищожени или поне изцяло изолирани най-образованите, предприемчиви, можещи и успели представители на българския елит до 9 септември 1944 - това е една от първите и най-важни цели на така наречената „класова борба", провеждана от комунистическия режим. А България е страна, в която червеният терор на Ленин и Сталин се прилага особено настървено. Книгата "Погубената България" на изследователите проф. Вили Лилков и Христо Христов илюстрира чрез разказите на жертви и извършители репресиите, извършени след преврата на 9 септември 1944.

Ужасите след 9 септември

Още през първите три месеца на съветската окупация без съд и присъда в България са избити между 27 хиляди и 30 хиляди интелектуалци, духовници, учители, държавни служители, офицери, полицаи, общественици, индустриалци, търговци, лекари. За да оправдае тяхното унищожаване, комунистическата пропаганда раздува многократно броя на убитите комунисти, ремсисти и земеделци преди идването си на власт. Следват така нареченият „народен съд", концлагерите, съдебните процеси по сталински срещу минни инженери, електроинженери, строителни инженери, пожарни командири, оръжейни специалисти и други представители на елита, обявени за чужди шпиони, само защото са завършили европейски университети. Всичко това се оправдава като акт на възмездие в името на „жертвите на фашизма“, а и с класовата борба, която по теорията на Сталин се разгаря с все по-голяма сила с напредване на успехите на социализма.

През 70-те години на миналия век ЦК на БКП възлага на БАН и на Музея на революционното движение да пресметнат броя на жертвите сред комунистите и левите земеделци между 1923 и 1944 година. Резултатите от извършеното мащабно изследване са публикувани в албум-справочник, озаглавен „Звезди във вековете“. От него излиза, че броят на жертвите е 4816 души. Така рухва митът на партийната пропаганда за стотици хиляди избити от „монархо-фашистите“, а излязлото по книжарниците издание се оказва неудобно за диктатурата и затова целият му тираж набързо е иззет.

Проф. Вили Лилков подчертава, че съвместното му изследване с Христо Христов е логично продължение на усилията да се проследи докрай съдбата на много бележити българи сред т. нар. „бивши хора“ не само в столицата, но и в още 14 големи областни и по-малки градове.

9 септември - времето, в което България продължава да се дели

На 9 септември се навършват 75 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България, която продължава да разделя българс...

„Задачата ни беше не само да припомним Голготата на изтъкнати общественици, управници, предприемачи, учени, инженери, адвокати и прочие, но и да разкрием с факти масовостта на комунистическия терор. Силен акцент е поставен и върху методите, с които Държавна сигурност се опитва да ликвидира и заличи напълно паметта за най-просветените, напредничави и предприемчиви българи след деветосептемврийския преврат. Специално място сме отделили на работата на следствените органи на режима. Методите за подготовката на главорезите му са директно заимствани от НКВД и се практикуват от изпратените в страната униформени и цивилни съветски инквизитори, които ръководят българските си слуги. Дори терминът „бивши хора“, използван от ДС за обозначаване на несвързаните с политиката елити на Царство България, е директна заемка от практиката на червения терор в СССР", обяснява проф. Лилков.

"Да се разследват за лагер"

Изследователят допълва, че обичайната резолюция на ДС върху постановленията за задържане на „бившите хора" заради „вредителство“, „диверсии“ и прочие измислени престъпления гласяла: „Да се разследват за [изпращане в] лагер“. Проф. Лилков е категоричен, че ликвидирането на българските елити е било добре обмислено и детайлно планирано престъпление - с цел не само да се разчисти пътят към властта на в мнозинството си необразовани и безскрупулни привърженици на съветския комунизъм, но и да подчини свободомислещите хора в България на мита за „новия социалистически човек“.

Според авторите разправата с българските буржоазни елити е толкова жестока и на базата на опита, който компартията трупа в периода 1923-1925 г. като задграничен филиал на Коминтерна. Именно през този период и по-късно комунистите се съюзяват с престъпници и бандитски формирования. Типичен пример е т.нар. Митьо-Ганева чета, която е съставена от престъпници. Към нея се присъединяват и комунисти, които извършват въоръжени нападения. След атентата в църквата „Света Неделя“ през 1925 година бандата е разгромена, но имената на участниците в нея фигурират в списъците на героите на БКП.

Комунистите активно търсят връзки с бандитски формирования и успяват да ги овладеят политически и идеологически, но основно чрез парите, които идват от Москва. Главен екзекутор на Народната милиция непосредствено след 9 септември 1944 е македонстващият терорист Лев Главинчев. Именно той унищожава по заповед на Титовата УДБА много видни българи от Вардарска Македония и Пиринско. Деветосептемврийските превратаджии освобождават от затворите и въоръжават над 7 000 опасни престъпници за изпълнение на „мокрите поръчки“ на компартията и на окупаторите. Тази информация идва от сина на Руси Христозов, директор в Народната милиция и един от организаторите на убийствата и отвличанията през есента на 1944.

Как травмите на прехода станаха трафици на медиите

Запознаването на читателя с подобни работи едва ли ще благоприятства както него, така и самите медии. В същото време ако той не бъде за...

В книгата „Погубената България“ са публикувани и свидетелствата на бившия висш комунистически апаратчик Петър Семерджиев, който по-късно бяга в Израел. В нея са изброени имената на поръчителите, палачите и жертвите на мародерства и убийства на офицери, духовници, предприемачи, заможни земеделци и други „бивши хора“ в Сливенско. В Хасково са разстреляни командирите и целия офицерски щаб на местния гарнизон, коварно поканен от комунистите за „побратимяване“ при обявяването на война на Германия.

„Комунизмът се оказа една фанатична и безчовечна религия, по-силна от исляма, чиито последователи престават да мислят, освен чрез фетиша на партията-диктатор, който убива всичко човешко у човека. Тук ние надминахме фашистите. (…) Нашият социализъм се оказа най-жестокият тоталитаризъм върху другомислещите“, свидетелства Стефан Богданов, шеф на контраразузнаването на ДС веднага след 9 септември 1944. По неговите думи, изпратените в НРБ съветски съветници във всеки отдел на ДС са били инициатори на най-жестоките инквизиции върху представители на стария български елит.

Печалният край на българските елити

Партизани, които в мнозинството си са необразовани, стават впоследствие министри, дипломати, директори. „Една от причините за колапса на социалистическата икономика е, че тя беше изградена именно от ръководители, инженери и технолози с партизанско минало, както и от завършили рабфакове и съветски ВУЗ-ове по съкратената процедура. НРБ бълваше продукция, която дори съветският пазар накрая отказваше да приема", припомня Вили Лилков. И допълва, че друга важна цел на комунистическия режим е пълното заличаване на спомена за образованите, талантливите, предприемчивите и успели хора от предишната епоха. Точно заради това в изследването „Погубената България“ са цитирани извънредно много факти, биографии и истории, които илюстрират съдбата и ценностите на погубените.

Хората от елитите на Третото българско царство, които не успяват да избягат от НРБ, са изселвани и уволнявани. Отнемат им се всякакви възможности за професионално израстване, лишават ги от пенсии, а на наследниците им е забранено да учат в университетите и да заемат ръководни и по-добре платени длъжности. Накрая им е оставена единствено възможността да изживеят в несгоди края на дните си, вместо да съдействат за модернизацията на България и за облагородяването на нейния човешки капитал. Заклеймените като „бивши хора“ непрекъснато са под наблюдение - и първи се оказват в концлагери и затвори при всяко усложняване на отношенията между Изтока и Запада, каквато е например антикомунистическата революция в Унгария през 1956 година, заключава проф. Вили Лилков.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 19 Анонимен преди 1 седмица Профил на трол?
  неее, тази 12 номер, живяла ли е в бг или е тъпа селянка
 • Анонимен 18 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  не зная радой ралин, но в сев. Бг казаха , че са били крадени. Това не е валидно за Южна България. много странно!!!
 • Анонимен 17 Анонимен преди 4 седмици Профил на трол?
  no commentlвот и самье!!!добре, че дядо ми беше жив до 1968 и после бил паднал от коня!?!? а всъщност гешев е бил в хисаря в тази година!!! той е бил жив, този, който е убил Н.ВАПЦаРОВ и братовчет му Н. Вапцаров от Чирпан!!!9 септември всъщност е в бъдещето, алоооо!?!
 • Анонимен 16 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  на територията на страната няма нито един убит в сражения червеноармеец, не пречи на високопоставени руски политици и чиновници и до днес публично да твърдят, че България е била освободена “от фашизма и германските окупатори” с кръвта на съветските войници и офицери. Как всъщност се е родил този мит?Докарват трупове на съветски войници, убити в боевете в Югославия, и с тях да се оформят няколко съ виж още ›› ветски военни гробища в българските градове. По време на зловещата операция телата на повече от 200 съветски войници са докарани от Сърбия в България. Видин е една от крайните дестинации на печалния „внос“.
 • Анонимен 16.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Това, че е нямало сражения и убити съветски войници на българска земя обезсмисля МОЧА, Альоша и други кютюци, надвиснали грозно над нашите градове!
  : 5 !
 • Анонимен 16.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Въпреки че на територията на страната не е бил убит нито един червеноармеец страната ни е била освободена от фашизма и германските окупатори благодарение на Червената армия която след Яш-Кишиневската операция и освобождението на Румъния принуждава германските войски да напуснат България с цел да не попаднат в нов чувал. За окупацията на България, член на хитлеристката коалиция, от Съветската армия виж още ›› има споразумение между членовете на антихитлериската коалиция с очертани в % сфери на влияние.
  : 6 !
 • Анонимен 15 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  По поръчение на диктатора Тито, през 1955 година югославската УДБА разкрива част от извършените от съветски военнослужещи тежки криминални деяния на територията на страната в края на 1944 и началото на 1945 г.: 1219 изнасилвания и 359 опита за изнасилвания; 111 изнасилвания, завършили с убийства и 248, завършили с опити за убийство; 1204 случая на грабежи, придружени с осакатявания на жертвите. Но виж още ›› щом „братският“ сръбски народ, който винаги е бил верен съюзник на Русия, е преживял подобна кървава вакханалия във времето, когато на територията на Югославия е имало 300 хил. съветски войници, какво ли се е случило в България, считана от Кремъл за „враг“ и държана под окупация цели три години от 600 хиляди руски войници, макар царска България да е забранила изпращането дори на доброволци на Източния фронт?
 • Анонимен 15.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  В отговор на непрестанните молби за мерки срещу неконтролируемите мародери и насилници от Червената армия, шефът на комисията ген. Бирюзов „успокоява“ с официално писмо от април 1947 г. подвластното му правителство в София. Той пише, че заради военни престъпления срещу цивилни българи, през 1946 г. са наказани 17 съветски войници със затвор между 1 и 3 години. По мнение на редица историци, унизит виж още ›› елно нищожното възмездие се дължи на два основни фактора – страхът на българите да подават оплаквания срещу жестоките и отмъстителни окупатори и на възприетата в Червената армия практика да бъдат наказвани с разстрел за „съчувствие към врага“ малкото военнослужещи, които са протестирали или са се опитвали да възпрепятстват груповите изнасилвания, убийства и грабежи на мирни граждани. В своето изследване за облика на червеноармееца на Балканите, историкът Тимофеев пише и за инциденти, приключили твърде зле за руските мародери. На 14 септември 1944 г. при грабежи в складовете на пристанище Бургас, тълпа от червеноармейци се натъква на големи количества спирт. Резултатът от двудневния запой с метилов алкохол на близо 200 бойци и командири от Червената армия са 42-ма починали и шестима ослепели бойци, а останалите са хоспитализирани с тежки отравяния. Всъщност това са и единствените „герои“, загинали в „двойното“ освобождение на България. Жертвите обаче не са напразни: покрай погребенията е оформено и първото съветско военно гробище на „падналите“ червеноармейци за освобождението на братския български народ от фашизма и капитализма.
  : 2 !
 • Анонимен 14 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Черна дата за Майка България!
 • Анонимен 14.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Още по черни са датите преди тази черна дата 9 септември а именно: Присъединяването на България към хитлериската коалиция през 1941 г. и обявяването на война на САЩ и Великобритания и последвалите бомбандировки на София и българските градове от англо-американската авиация. Черната дата 9 септември се явява като следствие на по предишните черни дати.
  : 3 !
 • Честит  празник ! 13 Честит празник ! преди 1 месец Профил на трол?
  Честит ГОЛЯМ празник българи - освобождаването от ФАШИЗМА ! За съжаление много НОВОФАШИСТИ изпълзяха от дупките и сега ще хапят и плюят . Запомнете го и не обръщайте внимание на НЕОФАШИСТА Румен плужека, изпълзял от Скрина, един доказан НЕГОДЯЙ ! Сбирщината българи в Дойчовското веле - мърша, воняща от километър !
 • Октомври 13.1 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Честит празник. Пиша ти го като убеден Комунист , но и със смесени чувства заради последвалите събития в Пиринско , а и в днешна Р.Македония. На територията на България обаче Другарят Живков оправи нещата. А , пък тези днешните новофашисти ОТНОВО поставиха Каузата на Истината в услуга на Враговете на Нашият Народ. Нашият включвам и Народа на Р.Македония от където са и мойте родови корени
  : 8 !
 • Октомври 13.2 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Гордо разнасят знамената на Т.Александров и И.Михайлов. Едно уточнение И. Михайлов беше срещу Престъпната Клика на кобурготите и не влезна в съучастие с хитлер за Независима Македония. Винаги съм чувствал Другарят Методи Шатаров за толкова близък , както и Другарят Вапцаров. Бъди Вярна на идейте и делото на Великият син на Народа Другарят Живков.
  : 7 !
 • Анонимен 12 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  баща ми казваше ,че са избили всички фашаги участвали в убийство на партизани!
 • българин 12.1 българин преди 1 месец Профил на трол?
  Може би и тях, но те не са повече от 2-3 % от избитите без съд и присъда от червените кремълски и нашенски кръволоци.
  : 4 !
 • Анонимен 11 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Статията разкрива нелицеприятни факти и обстоятелства за извършените от комунистическата власт репресии в България след деветосептемврийския преврат от 1944 г. Тези трагични събития са също част от нашата история.
 • Октомври 10 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  ДА ЖИВЕЕ КОМУНИЗМА СОЦИАЛИЗМА Е И ЩЕ БЪДЕ ЕДИНСТВЕНИЯТ ПЪТ КЪМ ИДЕАЛА ЗА ВСЕОБЩОТО ЧОВЕШКО ЩАСТИЕ. ТОГАВА , КОГАТО ХОРАТА ОКОНЧАТЕЛНО ЩЕ СКЪСАТ ПРЕСТЪПНИТЕ ОКОВИ НА КАПИТАЛИЗМА. ТОГАВА ЩЕ ИМА , ЩЕ Е ВЪЗМОЖНА ГЛОБАЛИЗАЦИЯ. Глобализация в условията на Капитализъм е ЧИСТ ФАШИЗЪМ.Това което наблюдаваме днес и го изживяваме. МРЪСНИ ЩАТСКО/АТЛАНТСКИ УБИЙЦИ , КРАДЦИ И МАРОДЕРИ. НИКАКВА МИЛОСТ ЗА вас и в виж още ›› ашите ПИОНКИ като тези градски десни.
 • Анонимен 10.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Това го пеехте цели 45 години и накрая вместо капитализЪма взе че се срина социализЪма, а Бай Тошо сам си го каза "СОЦИАЛИЗМА БЕШЕ ЕДНО НЕДОНОСЧЕ"
  : 7 !
 • Анонимен 10.2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  КОМУНИЗМЪТ БАНДИТСКА ИДЕОЛОГИЯ ИЛИ КЪРВАВА РЕЛИГИЯ ! КАК ДА БЪДАТ УНИЩОЖАВАНИ КОМУНИСТИТЕ - РАЗСТРЕЛВАНИ , БЕСЕНИ ИЛИ ДАВЕНИ В СЕЛСКИ НУЖНИЦИ ? СПОРЕД ВАС , КОМУНИСТЪТ ЧОВЕК ЛИ Е ИЛИ ЧОВЕКОПОДОБЕН ЗВЯР ?
  : 5 !
 • Октомври 10.3 Октомври преди 1 месец Профил на трол?
  Ами каза , че Социализма беше едно недоносче зашото виждаше твойте днешни вождове дегенерати. За това го каза, но Другарят Живков беше Човек от НАРОДА и не желаеше репресии над враговете на Социализма с партиен билет /Кликата10111989/ и без партиен билет. Грешка която аз при първа възможност НЯМА да повторя. Между другото и самият той сам си признава , че не си е давал сметка до къде ще се стигне виж още ›› в последното му интервю през 1997г по Всяка неделя със С.Керев.
  : 7 !
 • Анонимен 10.4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Октомври 10.3, с това окончателно си призна, че си Дезертьор89!!!
  : 3 !
Нагоре
missing image
Световен ден на храната

Световният ден на храната се чества по инициатива на Организацията по изхранване и земеделие към ООН, и се отбелязва ежегодно на 16 октомври. Инициативата...