Адмирал Емил Ефтимов: Инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото

1278
Адмирал Емил Ефтимов: Инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото
Снимка: БГНЕС

„Както и да завърши войната в Украйна, глобалното противоборство няма да спре. В близките десетилетия ще се харчи за отбрана. Ние изоставаме в регионален план. Затова инвестирането в отбраната трябва да бъде обект на широк консенсус в обществото“. Това заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов днес, 20 февруари, след проведения „Анализ на състоянието и подготовката на Въоръжените сили през 2023 г.“.

В традиционния годишен форум участваха президентът и Върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната Тодор Тагарев и председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев, висшият команден състав на Българската армия, национални представители в командните структури на НАТО и Европейския съюз, ръководители на структури в държавни институции, директори на дирекции в Щаба на отбраната и Министерството на отбраната, началници и командири на структури на пряко подчинение на министъра на отбраната.   

Още: Подготовка за преход от мирно към военно време ще обсъжда в Брюксел началникът на българската отбрана

Началникът на отбраната подчерта, че нарастването на бюджета за отбрана не води автоматично до осезаемо развитие на способностите, изисква се технологично време. Той даде пример със съседна Румъния, която заделя 2% от БВП за отбрана още от 2017 г., а ефектът започва да се забелязва наскоро. Адмирал Ефтимов посочи, че когато в един и същи период от време се натрупат няколко мащабни проекта за инвестиционни разходи като тези за новите самолети, кораби и бронирани машини, те отнемат голяма част от бюджета и остава сравнително малко за останалите необходими разходи. Той апелира за известно време бюджетът за отбрана да се вдигне над 2%, за да се навакса забавянето през последните десетилетия. Инвестиционната-план програма, която Министерството на отбраната е внесло в парламента, е разработена с два варианта – за 2 и 2.5% от БВП за отбрана.

Още: Адмирал Емил Ефтимов: За F-16, мините в Черно море и ще се бием ли срещу хутите

Адмирал Ефтимов обвърза повишаването на разходите за отбрана не само с модернизацията и превъоръжаването на Българската армия, но и със справянето с некомплекта от личен състав. „Младият човек иска да види съвременни средства, въоръжение и техника, иска предизвикателство пред своя интелектуален капацитет, а не да го връщаме в миналото“, категоричен бе той. Началникът на отбраната заяви, че политиките за набиране и задържане на личен състав трябва да бъдат много по-ефективни. „Ако не можем да бъдем съизмерими с динамиката на заплащането в частния бизнес, то поне може да компенсираме със социален пакет и с жилищна политика“, посочи адмирал Ефтимов.

Още: Съвместното командване на силите има нов командир

Той подчерта, че България не трябва да създава вакуум в сигурността. „Ние разчитаме на колективната отбрана, но чл. 5 от Северноатлантическия договор е невъзможен без чл. 3. Той казва, че страните – самостоятелно и взаимно подпомагайки се, развиват необходимия потенциал. Регионалните планове, за които толкова се говори във Вилнюс, а във Вашингтон ще се коментира тяхната изпълнимост, се базират най-вече на националните сили за отбрана. Ние сме на фланга на Алианса - с нашите национални сили за отбрана, Българската армия и многонационалната бойна група на НАТО“, изтъкна адмирал Ефтимов.

Още: Военни проведоха експериментални стрелби с преносим зенитно-ракетен комплекс "Стрела-3"

Той се спря и на необходимостта от цялостна политика на страната ни по поддръжката на страната-домакин, която да включва инвестиции не само във военната, но и в необходимата пътна инфраструктура в контекста на програмите на Европейския съюз по военна мобилност. „При определянето на следващите Цели по способности, трябва да сме активни и да се възползваме от общите фондове на НАТО. Затова трябва да има яснота на политическо и военно ниво относно процедурите в Алианса. За страните от Източния фланг на Алианса трябва да има справедливо разпределение на бюджетните тежести“, заяви началникът на отбраната.

В отговор на журналистически въпрос той изтъкна, че  България е помагала, помага и ще помага в бъдеще на Украйна. Това е държавна политика, като помощта за Украйна трябва да върви паралелно с модернизацията на Българската армия, заключи адмирал Ефтимов.  

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com