Адвокати са подпомогнали безвъзмездно на 80 нуждаещи се от правна помощ

916
Адвокати са подпомогнали безвъзмездно на 80 нуждаещи се от правна помощ
Снимка: iStock/Guliver

От фондация „Български адвокати за правата на човека“ сме консултирали 80 нуждаещи се, които не са имали възможност да ползват адвокат и да платят за правните услуги. Това каза в националния пресклуб на БТА Стоян Мадин, ръководител проект ACF 630 „Защита на правата на човека по време на пандемия“.

Правните консултации и правните становища по висящи производства са в рамките на проекта, който приключва в края на този месец. Фондацията е организация с идеална цел, която съдейства за ефективно прилагане на международните стандарти за правна защита на правата на човека. Целта на проекта беше правната помощ да достигне до нуждаещите се хора, като сред тези 80 случаи има казуси, свързани с домашно насилие, с права на хора, лишени от свобода, с чужденци, търсещи международна закрила, посочи Мадин.

СОС прие мерки в подкрепа на пострадалите от домашно насилие и бежанците от Украйна

Създаване на „Правна клиника“, в която пострадали от домашно насилие да получават адекватна помощ от компетентни юристи и р...

Един от казусите, по които работихме, беше свързан с разкриване на тайната на осиновяване, посочи адв. Пламен Стефанов. По думите му в съдебната практиката в България има единични случаи на разкриване на тайната на осиновяване. Според закона разкриването на тайната може да се разреши, само ако има „важни причини“, но те не са изрично и подробно указани, допълни той. По думите му всеки съд приема по различен начин значението на „важни причини“. В този казус тайната на осиновяването беше разкрита, като съдебният състав мотивира решението си на база Европейската конвенция по правата на човека и не намери нито една причина да откаже на лицето, търсещо биологичните си родители. 

По-голямата част от хората, които ни търсят, искат проблемът им да се отнесе до съда по правата на човека в Страсбург, каза адв. София Разбойникова. Юристът припомни, че срокът за подаване на жалби до Страсбург е намален на 4 месеца.

Имало е случаи, в които адвокатите не са успели да помогнат. Адв. Разбойникова посочи, че такива случаи са били свързани с деца с увреждания, жертва на тормоз и дискриминация, включително и в училище. Изборът на родителите е или да преместят детето, или да търсят правата си по реда на Закона за защита от дискриминация, допълни тя.  В случаите, в които има влезли в сила решения, но са приключили всякакви срокове за реакция, не сме имали реална възможност да окажем правна помощ, каза още Мадин и уточни, че въпреки това са насочвали хората към някакъв вид алтернатива, чрез която частично да решат проблема или поне да бъдат убедени, че казусът е приключен.

Регионален център за правно консултиране помага безплатно на великотърновци

Официално: Безплатни адвокати за бедните

Всеки беден ще може да получи юридическа консултация в регионалните центрове за консултации към Националното бюро за правна помощ. Това...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 29 април 2024 г. (понеделник)

Най-важните новини за деня: 28 април 2024 г.

Седмична прогноза за времето за 29 април - 5 май 2024 г. (ГРАФИКА)

Добри новини за храните на борсите

Натоварен трафик по границите с Румъния

Кой става ротационен председател на СЕМ за 6 месеца

Кой има имен ден днес, 28 април, 2024 г. Честито!

Прогноза за времето - 28 април (неделя)

Най-важното за деня, 27 април

България: Още са с млечните зъби, но вече са се напивали

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com