АЕЖ призова медийната гилдия да се солидаризира с Виктор Николаев

1736
АЕЖ призова медийната гилдия да се солидаризира с Виктор Николаев
Снимка: Pixabay

Асоциацията на европейските журналисти (АЕЖ) – България призовава медийната гилдия да се солидаризира с колегата от Нова телевизия Виктор Николаев, към когото бяха отправени заплахи от представители на управляващите в ефира на предаването „Здравей, България” в петък, 6 октомври.

Считаме, че е редно българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото, което е основен гарант за съществуването на едно демократично общество, се отбелязва в официално съобщение на организацията.

ГЕРБ се разграничи от Антон Тодоров. Нова TV: Поведението му е недопустимо

Ръководството на ГЕРБ излезе с позиция, в която се разграничава от поведението и тезите на депутата Антон Тодоров в участието му в "Здр...

В случай че политическа партия ГЕРБ не свали незабавно политическото доверие от Тодоров, думите му могат да бъдат приемани като признание, че управляващите оказват натиск върху една от най-големите телевизии в страната и де факто стоят зад оттеглянето на Ани Цолова от предаването „Здравей, България“.

Заканите срещу Николаев бяха потвърдени по-късно в същото предаване и от вицепремиера Валери Симеонов. Той също спомена празния стол на Ани Цолова и добави, че „Викторгейт“ се прави лесно.

Думите на вицепремиера Валери Симеонов и депутата от ГЕРБ Антон Тодоров по същество представляват опит за цензура, тъй като ясно показват, че "неудобните" към управляващите въпроси не само не са желани, но и ще доведат до действия срещу журналиста, който ги задава.

Изказванията са демонстрация на отношението на управляващите към медиите. Те не искат независими журналисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на силните на деня, се казва още в съобщението на АЕЖ.

Истинските "Господари на ефира"

Тази сутрин двама представители на властта - Антон Тодоров от ГЕРБ и Валери Симеонов от "Обединени патриоти", си позволиха да отправят ...

Не на последно място, действията на Антон Тодоров и Валери Симеонов стават в контекста на атаката, която евродепутатът Николай Бареков започна срещу различни журналисти и изразяваща се в подаването на бутафорни сигнали срещу тях до правоохранителните институции. Това показва, че натискът върху медиите не е изолирано явление, а всекидневна практика на политическата класа, която очевидно цели едно - пълно заглушаване на критичните гласове.

Според последното проучване за свободата на словото на АЕЖ-България от 2017 г., 59,1% от отговорилите журналисти смятат, че външният натиск е сред най-големите заплахи за свободата на словото в страната, а 65% твърдят същото за вътрешния натиск. Проучването ще бъде представено на 17 октомври.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Прогноза за времето - 26 април 2024 г. (петък)

Отиде си мимът и театрален режисьор Александър Илиев

Най-важните новини за деня: 25 април 2024 г.

Градската природа във фокуса на арт конкурс

Българските деца са първи в Европа по консумация на алкохол, цигари и канабис

Д-р Евлоги Станчев: Все още не сме готови да погледнем трезво на отношенията ни с Русия (ВИДЕО)

Kaufland срещу разхищението на храна: Намаленията на компанията спестяват над 11 млн. кг хранителни отпадъци

С колко са се увеличили местата в детските ясли у нас?

Времето утре - 26 април 2024 г.

ВАС върна за ново разглеждане отказът за бежански статут на арабски дисидент

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com